Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

dinsdag 31 januari 2012

Verlaten van het uitlopen en van de bloei.


Klik op de afbeelding om deze groter te maken. (Foto van perzik 'White Peachy')

WAAROM HET UITLOPEN VAN DE KNOPPEN VERLATEN?
- Voor boomsoorten die vorstgevoelig zijn als ze te vroeg uitlopen.
- Voor vroegbloeiende fruitsoorten die een misoogst geven als de bloemen bevriezen. (vb. abrikozen, perzik, nectarine, amandel)
- Voor laaggelegen gronden waar er meestal meer schade van lentenachtvorst is aan de bloemen.
- Mogelijk kan dit ook helpen om vorstscheuren in de stam te voorkomen.

HOE DE BLOEI VERLATEN?
- Snoei de bomen na de bloei.
- Breng tijdens een vorstperiode op de boomspiegel een isolerende laag aan van bijvoorbeeld sneeuw, bladeren of hakselhout boven op de bevroren grond.
Direct na (of tijdens) een vorstperiode kan je ook witte plastiekfolie aanbrengen op de boomspiegel. De boomspiegel is het deel rond de boomstam tot zover de boomtakken hangen.

WANNEER DE ISOLERENDE LAAG AANBRENGEN?
Op het einde van een langdurige vorstperiode. De bovenste grondlaag (ca 10cm) zou zeker bevroren moeten zijn.

WERKING?
De grond zal zodoende trager ontdooien dan onbedekte grond. Hierdoor gaan de bloemknoppen trager uitlopen en de bloei zal ook later zijn.

NAZORGEN?
Eenmaal de grond volledig ontdooid is gaan de knoppen opnieuw verder ontwikkelen.
Op dat ogenblik kan u beter ALLE aangebrachte isolerende materialen verwijderen. Maak de boomspiegel voor de bloei vrij van alle plantengroei. Zorg ervoor dat de grond zwart, gesloten, onkruidvrij en lichtvochtig is.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DIT ONDERWERP:
Bodembedekking van vroegbloeiende fruitsoorten wegnemen.
Kweewortels beschermen tegen wintervorst.
Lentenachtvorst bij fruitbomen in bloei.
Lentenachtvorstschade voorkomen.
Vorstscheuren bij fruitbomen voorkomen.
Wildvraat voorkomen bij fruitbomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.