Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

woensdag 4 januari 2012

Enttwijgen knippen en koel bewaren om later te enten.



De meeste fruitbomen worden geënt of gegriffeld op een onderstam.
Het is nu de ideale tijd om bij vorstvrij en droog weer enthout of griffelhout te knippen. Verzamel eerst griffelhout van steenfruit (pruimen, kersen) en van kiwi's. Later kan u ook enthout van druiven, appel- en perenbomen verzamelen.
Bindt het enthout (= de jonge twijgen) in kleine bussels, voorzie ze van een etiket en bewaar deze op een koele plaats (Koelkast of ingekuild aan een noordenmuur).
Met goed bewaard griffelhout kan u vanaf januari tot april onderstammen enten. Het enthout mag tijdens de bewaring niet uitlopen (= bladeren vormen), niet uitdrogen en niet beschimmelen.
Ook kan u later een extra bestuiver enten op een bestaande fruitboom. Ook druiven kan u omenten met een nieuw (ziektetolerant) ras dat beter zal rijpen.
Kenmerken van goed griffelhout zijn: eenjarig, knoppen goed gesloten, fris, ziektevrij, middelmatig dik en lang.

Meer lezen over het verzamelen en bewaren van enthout om onderstammen te enten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Onderstammen voorbereiden op het oculeren.
Betere bestuiving door het oculeren (duo-boom, trio-boom).
Tips voor het oculeren.
Onderstamsoorten en te vermeerderen fruitsoorten.
Kiwi's enten is niet moeilijk.
Enthout of griffelhout knippen en koel bewaren.
Fruitbomen omenten met de kroongriffel.
Steenfruitbomen vermeerderen.
Geoculeerde onderstammen afknippen in maart.
Perzikbomen vermeerderen door zaaien en oculeren.
Plakenten of copuleren van onderstammen.
Winterentingen van onderstammen binnen toepassen.
Verwantschap en plantenfamilie bij het enten.

Vroeger en meer vruchten met de juiste onderstam.
Onderstammen zelf vermeerderen.
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.