dinsdag 17 september 2019

Ziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera cv's).

De belangrijkste problemen die kunnen voorkomen op druiven zijn echte meeldauw, valse meeldauwschimmel, vruchtrot, druivenbladgalmijt, lamsteligheid en bladverkleuringen, ...
Niet alle vernoemde problemen komen voor op druivelaars! De grondvochtigheid, bemesting, standplaats en verzorging hebben een grote invloed op de algemene gezondheid van de planten.
Kies bij het aanplanten voor rassen die weinig vatbaar zijn voor schimmelziekten.
Een zonnige, warme en droge standplaats zorgt dat de druivenplant optimaal kan groeien en minder vatbaar is voor schimmels.

VEEL VOORKOMENDE SCHIMMELZIEKTEN.
Dit jaar (2019) is er bij enkele rassen schade aan bladeren en trossen van de echte meeldauwschimmel. Er is een groot verschil in vatbaarheid tussen verschillende rassen. Regelmatig preventief behandelen met spuitzwavel kan aantasting voorkomen.
Dit jaar (2019) werd voor het eerst de meeldauwtolerante druif 'Kalina' en 'Hecker' ook aangetast door echte meeldauw
Foto 01: echte meeldauw bij 'Hecker'.


Foto 02: vruchtrot bij 'Eugeen'. Een compacte tros met dicht op elkaar zittende bessen zijn meer vatbaar voor vruchtrot!

Plant bij voorkeur ziektetolerante druivenrassen in uw tuin! Niet alle druivenplanten die u kan kopen zijn ziektetolerant.
De belangrijkste schimmelziekten die kunnen voorkomen op de bladeren en bessen zijn echte- en valse meeldauw. Sommige (oudere) rassen van tafeldruiven en wijndruiven zijn erg vatbaar voor echte meeldauw en valse meeldauw.
Oudere druivenplanten in pot die u soms kan kopen zijn meestal erg vatbaar voor schimmels. Ze zijn meestal afkomstig van een oude wijndruivenplantage die gerooid werden.

SPINTMIJTEN.
De druivenbladgalmijt of pokkenmijt kan de bladeren wat ontsieren en de groei iets afremmen, maar die schade is meestal erg beperkt.
In de serre kan er ook bladval zijn tgv aantasting van rode spin.

ONGEWENSTE DIERLIJKE SCHADE.
- Rijpe druivenbessen kunnen aangevreten worden door oorwormen. In beschermende troszakjes kunnen oorwormen zitten die vreten aan de rijpe bessen en zo rotting veroorzaken. Controleer regelmatig de troszakjes om oorwormen en beschadigde & beschimmelde bessen te verwijderen.
- De witte pootloze larve van de taxuskever (gegroefde lapsnuitkever) vreet aan de wortels. Zwarte of bruin-zwarte kevers van ca. 10 mm lengte, vreten aan bladeren en scheuten. Vooral druiven die meerdere jaren in potten, kuipen en bakken staan worden aangetast.
- Soms komen er trosrupsen voor de schil van de bessen beschadigen, waarna rotting volgt. Bij de loshangende trossen is dit geen probleem.

WATEROVERLAST.
- Druiven verdragen beter droogte dan langdurig water aan de wortels. Langdurig natte voeten (= wortels) geeft wortelsterfte, bladvergeling en een slechte groei.
Tijdelijke wateroverlast kan u best zo snel mogelijk oplossen door afwateringsgrachten te maken.
- Veel regen (of te veel water geven) kan een vroegtijdige bladvergeling veroorzaken. Mogelijk is de grond te nat en/of zijn er noodzakelijke voedingsstoffen uitgespoeld. Zie weblink "bladvergeling" en "magnesiumgebrek".
- Als het veel regent dan kunnen bij sommige rassen de rijpe bessen barsten.
Gebarsten bessen gaan schimmelen en bij dicht op elkaar hangende bessen kan een ganse tros vernietigd worden.
Bij druivenrassen die losse trossen vormen is een gebarsten (en beschimmelde) bes geen probleem.
Druivenrassen met losse trossen zijn Birstaler Muscat, Katharina, Lidi, Muscat Bleu, Nelly en Palatina.
Druivenrassen met dicht op elkaar zittende bessen: Eugeen, Esther, Evita, Franziska, Kalina, Hecker en Sophie.

LAMSTELIGHEID.
Bij sommige rassen zijn er verkurkte (droge) steeltjes door lamsteligheid.
Dornfelder heeft in 2015 daar problemen mee. Mogelijk dat de abnormale droge zomer van 2015 mee de oorzaak is.
Ook bij sommige kasdruiven/serredruiven kunnen er problemen zijn met lamsteligheid.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZIEKTEN EN PLAGEN OP DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Lekkere tafeldruiven in openlucht.
Lamsteligheid en verdroogde bessen.
Magnesiumgebrek (bladvergeling) behandelen.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Groente- en Fruit Encyclopedie met info over teelt en verzorging van tafeldruiven en wijndruiven.

Geënte druiven groeien sterker en gezonder zodat ze minder hinder hebben van schimmel- en insectenaantastingen. Geënte druiven geven ook sneller een hoge productie dan de gestekte druivenplanten.
Voor de teelt van wijndruiven worden bijna alleen geënte druivenstokken gebruikt. (Onderstammen 5BB en SO4)

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, druiven meeldauw, druiven oogsten, druiven valse meeldauw, druiventrossen oogsten, eetdruiven, tafeldruiven, vitis vinifera, plantenziekten, plantenziekten druiven, Vitis vinifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten