Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 10 april 2011

Trosbessen en kruisbessen geven snel vruchten (Ribes rubrum, Ribes uva-crispa)


BLOEMEN VAN DE RODE AALBESSEN (Ribes rubrum)


BLOEMEN VAN DE KRUISBESSEN OF STEKELBESSEN (Ribes uva-crispa).


JOSTABESSEN RIJPEN IN JULI. (Ribes 'Jostaberry')

De rode- en witte trosbes (Ribes rubrum), kruisbes (Ribes uva-crispa) en jostabes (Ribes 'Josta') zijn bessensoorten die allen tot de familie Grossulariaceae (bessenfamilie) behoren. Ze worden tot de groep "Houtig kleinfruit" of het "zachtfruit" gerekend. Ze zijn zeer winterhard en geven kort na het planten reeds een eerste oogst. Ze zijn geschikt voor grote, kleine en zelfs heel kleine tuinen. Vooral als leiplant zijn deze zachtfruitsoorten geschikt.

De meeste trosbessenbessen zijn eenvoudig te vermeerderen door middel van winterstekken/ houtstekken.
Lees meer over het stekken in de stekkalender.

Deze Ribessoorten zijn eenvoudig te kweken en vragen slechts weinig plaats en onderhoud. Ze zijn eenvoudig te snoeien en geven snel vruchten op een kleine plaats. Geschikt voor de sier- en fruittuin. De grond mag niet te nat zijn.

Veel oude kruisbessenrassen zijn vatbaar voor Amerikaanse meeldauw (schimmelziekte). Er bestaan ook nieuwe kruisbessenrassen die NIET aangetast worden.
Meer lezen over trosbessen, kruisbessen en jostabessen.
Momenteel staan de trosbessen en kruisbessen in bloei. Hou de grond onder de bessen onkruidvrij, zwart en gesloten om schade door lentenachtvorst te voorkomen. Vorstschade aan de bloemen geeft trossen die niet mooi gevuld zijn.
Indien nodig kunnen deze bessen ook nog gesnoeid worden.
Lees meer over het snoeitijdstip en de snoei van fruit in de snoeikalender.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van kleinfruit kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten