Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 18 juli 2011

Veel schade van de pruimenmade op pruimenvruchten (Prunus domestica).


Momenteel is er bij sommige pruimenbomen (Prunus domestica) veel schade van de pruimenmade. o.a. 'Victoria' en 'Altesse Simple' (Kwetspruimen) zijn aangetast.
De aangetaste vruchten (pruimen) zijn vroeger (nood)rijp.
Een doorgesneden vrucht vertoont een vuilwitte made.

De aangetaste (uitgeholde) pruimenvruchten ontwikkelen niet verder, worden donker en vallen uiteindelijk af. Aangetaste vruchten zijn te herkennen aan een harsachtig druppeltje op de plaats waar de larve de vrucht heeft verlaten.

Tussen half juli en einde augustus kunnen de volwassen (nacht)vlinders van de tweede generatie verschijnen. Ze leggen hun eieren op het onderste deel van de vruchten. Deze eieren ontluiken na ca 7 dagen tijdens de maanden augustus of september.

Preventie:
- Pluk en verzamel de eerste aangetaste vruchten (midden juli - midden augustus) zo voorkomt u dat de larven andere vruchten aantasten. Geef de vruchten aan de kippen of composteer ze.
- Verzamel de aangetaste vruchten in een emmer en laat er enkele dagen water in staan.
Meer lezen over de pruimenmot/pruimenmade - Grapholita funebrana, syn. Cydia funebrana.
De aangetaste, bijna rijpe (noodrijpe) vruchten kunnen ook verwerkt worden tot jam/confituur. Verwijder ook alle vruchten die aangetast zijn door de moniliaschimmel (vruchtrot), zij zijn een infectiebron voor de overblijvende (gezonde) vruchten.
Bij sommige pruimenrassen zijn er vruchten die barsten. Gebarsten vruchten kan je meteen ook afplukken en eveneens verwerken tot jam/confituur.
Regenweer is ideaal om pruimen te plukken die aangestoken zijn door wespen. Bij o.a. 'Reine Claude d'Oullins' (een dikke gele suikerpruim) zijn wespen een probleem! Wespenvallen worden best voor rijpheid van de vruchten aangebracht.
Uitvoerige informatie over het snoei, rassenkeuze, teelt en verzorging van pruimen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten