Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 2 juni 2015

Fruitsoorten stekken in juni.


Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender".
Stekken van bramen, kiwi's, vijgen en druiven worden in speciale stekgrond gestoken bij een optimale temperatuur. (Meestal minimum 15°C.) Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen. Afschermen tegen felle zon kan met vliesdoek gebeuren.
Om de stekken te snijden gebruik je een scherp mes of een scherpe snoeischaar.

De stekken worden in stekgrond (of zaaigrond) gestoken, aangedrukt en afgeschermd tegen uitdrogen & felle zon.
Gewortelde stekken die in een kas/serre stonden om te wortelen mogen nu ook op een bewolkte of regenachtige dag buiten gezet worden.

TE STEKKEN IN JUNI.
Aardbeien, appelbes, appelonderstammen, blauwe bes, braambes, druiven, duindoorn, gele kornoelje, kersonderstam 'Colt', kiwi, Krentenboompje, lijsterbes, moerbei, sierkwee, sleedoorn, tomaten, vijgen en vossenbes.
Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.

Winterstekken van druiven en houtig kleinfruit die enkele weken geleden in volle grond werden uitgeplant kan je best beschermen tegen de zon met vliesdoek. Geef wekelijks water als de grond te droog is en verwijder de aanwezige bloemen of bessen zodat de groei optimaal wordt. De grond oppervlakkig schoffelen of hakken is goed tegen uitdroging.
Let op voor slakkenvraat aan de jonge bladeren van de stekken!

Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Sommige planten wortelen moeilijk en vragen veel aandacht.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken van houtachtige planten.

De bodembedekkende hondsdraf (Glechoma hederacea) kan u vermeerderen door scheuren of te stekken. De blauwe bloempjes zijn erg geliefd door solitaire (metsel)bijen.
U kunt nu ook eenjarige- en meerjarige bijenplanten zaaien. De bloemen van deze bijenplanten worden veel bezocht door diverse soorten bijen, hommels en gaasvliegen. Gaasvliegen eten veel bladluizen en mijten op!
Bijenplanten zaaien in de tuin zorgt voor minder bladluizen!

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten door zaaien, stekken, afleggen en enten.

Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Ook de okselscheuten (dieven) van tomatenplanten kan u eenvoudig stekken. De steklengte is hier ca 15 cm.
Tomatenplanten eenvoudig vermeerderen met kopstekken.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: plantenvermeerdering, stekkalender, planten vermeerderen, stekken in juni, fruit stekkalender, fruit stekken juni, stekken in juni, vermeerderen planten, winterstek, vermeerderen, planten stekken, kiwi stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten