Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
zaterdag 6 juni 2015
Geen natte voeten voor tomaten in pot!
Foto 01: voorkom dat de wortels van paprika langdurig te nat blijven!
Foto 02: zelftoppende pottomaat 'Pendulina' schuin op een onderschaal om te natte grond te voorkomen.
Foto 03: Combinatie van Napoli en Oost-Indische kers (Foto van mei 2014)
Tomaten, paprika's, kiwibessen en vele andere plantensoorten verdragen geen langdurige natte grond in hun pot.
Een opvangschaal die meerdere dagen met water gevuld blijft staan moet beslist voorkomen worden! Maak deze opvangschaal dagelijks leeg zodat de potkluit kan opdrogen.
Een te natte grond heeft als nadelen: grondverzuring, te koud, geelverkleuring van de bladeren door magnesiumgebrek, wortelschimmelontwikkeling, uitspoeling van voedingsstoffen, ...
Sommige tomatenrassen sterven af als ze langdurig nat blijven staan.
PREVENTIEMAATREGELEN:
- Meng lava-gruis (= vulkanische lavakorrel), perlite of witte vezelturf door de potgrond.
- Doe bij het inpotten of verpotten wat potscherven onderaan in de pot.
- Verwijder bij langdurige regen de onderschaal zodat het overtollige regenwater direct weg kan.
- Zet gevoelige plantensoorten in pot tijdelijk op een drogere locatie, zoals tegen een oostenmuur of onder een regenafscherming.
- Laat de potkluit regelmatig goed opdrogen.
- Gebruik voor tomatenplanten geen te kleine potten. De aanbevolen potgrootte is ca 8 tot 10 liter (Groter mag ook)
Bladvergeling verhelpen?
Geef een tijdje geen water, tot de groei van de jongste bladeren herneemt. Plaats de potten tijdelijk onder een afdak, kas/serre of veranda. Zorg voor een goede verluchting zodat de verdamping gestimuleerd wordt.
Na het hernemen van de groei kan er een vloeibare- of oplosmeststof met het gietwater gegeven worden. Ook kan er wat kieseriet/bitterzout (= magnesium) opgelost worden in het gietwater of verspoten worden op de bladeren. Er zijn ook allerlei gieren (plantenaftreksels) die kunnen gebruikt worden om de planten te versterken.
Bij regenachtig en warm weer worden tomaten en aardappels zeer snel aangetast door de tomatenplaag/aardappelplaag, een gevreesde schimmelziekte. (Zie blog van mei)
Tomatenplanten in openlucht kunnen na de regen best behandeld worden met een wettelijk toegelaten schimmelwerend product. Plantenversterkende middelen op ruim uitgeplante vroegrijpende tomatenplanten (90 x 50 cm) zou volgens sommigen ook helpen.
Meer lezen over fruitsoorten in pot kweken.
Ook andere planten zoals paprika, peper, vijgen en herfstframbozen in pot zijn gevoelig voor te natte grond. Meestal duurt het enkele weken vooraleer de groei (en bladkleur) terug normaal is. Soms kunnen de onderste bladeren volledig geel worden en afvallen.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten).
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN:
Tomaten in bloembakken en hangpotten kweken op uw terras of balkon.
Geen natte voeten (wortelkluit) voor tomatenplanten in potten en kuipen!
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Speciale zelf te kweken en bijzondere tomatenrassen (raskenmerken A-M).
Tomatenplanten met abnormale bladverkleuringen !
Zelftoppende of struikvormige tomaten niet dieven!
Groente- en fruit Encyclopedie met uitvoerige informatie over het zaaien, rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten. (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)
GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Labels: tomaten in pot, wateroverlast tomaten, schimmelziekte tomaten, tomaten gezond houden, plantenziekten tomaten, bladvergeling tomaten, tomaten geel blad
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten