dinsdag 30 augustus 2011

Oogsten van druiventrossen (Vitis vinifera).


'Esther" een vroege en ziektetolerante druif met grote bessen en stevig vruchtvlees.
KLIK OP DE FOTO OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Lekkere tafeldruiven/eetdruiven kan je ook in openlucht kweken! Vers geplukte druiven smaken heerlijk!
Rijpe druiven voelen iets mals aan. De schilkleur is donkerblauw, roze of geel (geelgroen).
Druiventrossen worden best eetrijp geoogst. Meestal is de oogst van vroege druiven in openlucht 15 augustus en einde oktober. Druiven die eetrijp worden aan de plant zijn veel lekkerder dan onrijp geoogste druiven die in de winkel te bekomen zijn.
Pluk de druiven voorzichtig af, want de bessen worden gemakkelijk gekwetst. Oogst niet meer dan u kan op krijgen op één dag.
Rijpe druiven smaken zoet en soms aromatisch.
De druiven zijn bijzonder geschikt voor vers gebruik en voor verwerking tot sap en wijn. Ook verwerking tot jam, confituur en gebak is mogelijk.

Druiven zijn rijp als:
- Het suikergehalte voldoende hoog is. (Bij rijpheid stijgt het suikergehalte)
- Het zuurgehalte voldoende gedaald is. (Bij rijpheid daalt het zuurgehalte)
- De schilkleur blauw, geelwit of roze is geworden (Afhankelijk van het ras)
- Het vruchtvlees voldoende elastisch is geworden.
- De pittenkleur is bruingeel.
Oogst niet in de warmste tijd van de dag en laat geoogste druiven niet in de volle zon staan. Zo blijven smaak en aroma het beste behouden.
Momenteel zijn 'Esther', 'Boskoops Glory', 'Birstaler Muscat' , 'Hecker' en 'Muscat Bleu' al rijp. In een volgende blogbericht meer info en foto's van ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt.

Meer lezen over tafeldruiven- en wijndruivenrassen en verzorging (Vitis vvinifera).
Uitvoerige informatie over het de rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN:
Bladvergeling of chlorose bij druiven (Vitis vinifera).
Druivenbladgalmijt of pokkenmijt geeft pokachtige bladeren.
Druivenplanten zonder trossen of trossen met weinig bessen.
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Druiventrossen beschermen tegen vogel- en wespenvraat (trosnetzakjes).
Druivenrassen bij de oogst (Vitis vinifera cv's .
Echte meeldauw (schimmelziekte) - Oidium op druivenbladeren en trossen (bladbovenzijde).
Lamsteligheid en verdroogde bessen.
Lekkere tafeldruiven in openlucht telen.
Oogsten van druiventrossen in openlucht.
Vroege ziektetolerante tafeldruiven/dessertdruiven in openlucht kweken.
Pitloze druiven planten in tuin of kas/serre.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw (schimmelziekte) - Peronospora viticola op druiven ("natweerschimmel").
Ziekten, plagen en gebrekziekten bij openluchtdruiven.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen.
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen.
Zonnebrand en besverbranding kan je voorkomen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorgingt van druiven..

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten