Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 7 augustus 2011

Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?


Innijpen van de okselscheuten op één blad. (Onderaan de twijgen)


Rode bladverkleuring bij 'Esther'. Laat de okselscheuten dan wat langer groeien.


'Esther', een blauwe vroege druif die begint te kleuren.

Dieven of zijscheuten verwijderen mag nu gebeuren om een meer ordelijk uitzicht en een luchtiger gewas te geven. Ook kan de druivelaar (Vitis vinifera) sneller opdrogen na regen zodat er minder gevaar is voor infectie of uitbreiding van Valse meeldauw (Peronospora). Sommige oudere rassen zoals o.a. 'Boskoops Glory' en 'Vroege van der Laan' zijn vatbaar voor valse meeldauw!

Het is ook nuttig omdat hiermee de wintersnoei veel gemakkelijker wordt en je kan de planten op een beperkte ruimte laten groeien. Bij het rijpen van de trossen is het ook gemakkelijker om ze met netten te beschermen tegen vogelvraat. Als de trossen minder verstopt zitten onder de bladeren, dan kunnen ze na regen ook sneller opdrogen, wat ze minder vatbaar maakt voor Botrytis (grijze schimmel)aantasting.

Let echter op! De onderste drie zijscheuten zal men meestal innijpen op 1 blad. De hogerstaande dieven mogen volledig weg.
Indien men de onderste zijcheuten toch volledig verwijderd, is er kans dat de "hoofdknop" - waarop men wil terugsnoeien de volgende winter - vroegtijdig uitloopt. Deze is dan verloren voor het volgende groeiseizoen. De groei wordt dan minder compact en tevens wordt het minder overzichtelijk om de wintersnoei vlot toe te passen.

Probeer het verwijderen van de okselscheuten (dieven) te spreiden over twee weken zodat de groei niet volledig stilvalt. Indien de groei stilvalt dan dikken de bessen onvoldoende en is er meer gevaar voor zonnebrand. Teveel zomersnoei doen is nadelig voor de kleuring en de smaak van de bessen.
Indien er een slechte bladstand (rood- of geelverkleuring) dan kan men de okselscheuten beter wat langer laten groeien om de fotosynthese over te nemen.
Meer lezen over het behandelen van okselscheuten bij druiven.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN:
Bladvergeling of chlorose bij druiven (Vitis vinifera).
Druivenbladgalmijt of pokkenmijt geeft pokachtige bladeren.
Druivenplanten zonder trossen of trossen met weinig bessen.
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Druivenrassen bij de oogst.
Echte meeldauw (schimmelziekte) - Oidium op druiven.
Lamsteligheid en verdroogde bessen.
Lekkere tafeldruiven in openlucht telen.
Pitloze druiven planten in tuin of kas/serre.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw (schimmelziekte) - Peronospora viticola op druiven ("natweerschimmel").
Ziekten en plagen bij openluchtdruiven.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten