Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 15 juli 2011

Gevaar voor valse meeldauw bij druiven (Vitis vinifera)!

Veel regen is ideaal voor de ontwikkeling van deze "natweer-schimmel" die vooral openluchtdruiven kan aantasten.

De valse meeldauwschimmel of Plasmopara (Peronospora) viticola ontstaat vooral na regenachtig weer. Deze "natweer-schimmelziekte" komt enkel op druiven (Vitis vinifera) voor.
Op de bovenkant van druivenbladeren ontstaan purperrode vlekken, die later geel en vervolgens bruin worden. Aan de onderkant van het blad zitten plekken met pluizige grauwwitte schimmelgroei. De infectie kan zich uitbreiden, waardoor grote stukken of zelfs een heel blad kunnen verkleuren en afsterven. Later ontstaan er bruine, verdroogde bessen. Vochtige omstandigheden zijn nodig om te kunnen ontkiemen. (= nat weerschimmel)
Een regenrijke periode en een te gesloten gewas kan meer aantasting geven van valse meeldauw.
De meeste oude druivenrassen zijn erg vatbaar voor valse meeldauw. Nieuwe rassen zijn dikwijls ziektetolerant, maar vraag het bij aankoop toch even na!
De symptomen van echte meeldauw (Oidium) kunnen verward worden met die van valse meeldauw. Bij echte meeldauw zit de schimmel op de bovenzijde van het blad en barsten de druiven open.
Meer lezen over valse meeldauw - Peronospora viticola op tafeldruiven en wijndruiven.

Behalve valse meeldauw kan ook echte meeldauw en abnormale bladverkleuringen voorkomen. Meer lezen over ziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera).

Lees meer over het krenten (uitdunnen) van druiventrossen.
Verwarring is mogelijk met echte meeldauw (Oidium).
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Op druiven kan er ook echte meeldauw voorkomen, maar dit is eerder een "droogweer-schimmel".

Uitvoerige informatie over het rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten