Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 5 mei 2011

Druivenbladgalmijt of pokkenmijt voorkomen?

Door het zomerse lenteweer (april en mei 2011) zijn er op sommige planten aantastingen van de druivenbladgalmijt.

Wratachtige gezwellen aan de bovenkant van het druivenblad.
Aan de onderzijde van het blad zitten holle plekken gevuld met witte draden. Tussen die witte spinseldraden zitten de mijten verborgen die zuigen aan het blad.
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!

Levenswijze van de druivenbladgalmijt:
De overwintering van de wijngaardgalmijt (Eriophyes vitis, Phyllocoptes vitis, Epitrimerus vitis) gebeurt in de knoppen van druiven (Vitis vinifera). Met het zwellen van de knoppen beginnen ze te zuigen, waardoor er pokvorming (gezwellen) plaats vindt. Tijdens de zomer zijn er meerdere generaties.

Schadebeeld:
Vanaf de eerste blaadjes zichtbaar worden, zijn er kleine pokachtige verhogingen op de bovenzijde van de bladeren. Deze pokken kunnen rood-, geel-, groen- of bruinachtig zijn.
Op de onderzijde van de bladeren zijn er holten met een witte, viltachtige laag van wasdraden. Soms kan ook de bloeiwijze aangetast worden, waardoor er geen bloei komt. Dikwijls zijn enkel de onderste bladeren sterk aangetast en enkele afzonderlijke twijgen. Later kunnen ook de okselscheuten aangetast worden.

Preventie:
Bij een eerste zichtbare aantasting zo snel mogelijk de aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen. Probeer hierbij niet alle bladeren te verwijderen!

Bestrijding:
Vanaf de knopzwelling (april) tot het derde blad regelmatig behandelen met spuitzwavel. Spuitzwavel (biologisch product) wordt normaal tegen echte meeldauw gebruikt, maar heeft een goede bijwerking tegen de galmijt.
Meer lezen over ziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera).

Uitvoerige informatie over de snoei, rassenkeuze en verzorging van druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten