Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 14 mei 2011

Bladvlekkenziekte op walnoten/ okkernoten (Juglans regia).


De laatste jaren hebben notenbomen veel last van bladvlekken. De bladeren vallen vroegtijdig af. De bladvlekken breiden zich later uit naar de bolsters van de noten, waardoor deze onbruikbaar worden.
Meerdere regenbuien per dag bevorderen sterk de uitbreiding van deze schimmelziekten. Het huidige droge weer (voorjaar 2011) is gunstig om minder (of geen?) schade te hebben.

Oudere notenrassen zijn dikwijls vatbaar voor bacteriebrand, brandvlekkerigheid en schaalgebreken. De heel dikke zgn. paardennoten zijn meer vatbaar.
Ruim bij een aantasting door bladschimmels de afgevallen notenbladeren en vruchten direct op om nieuwe infectie te voorkomen. (Juglans regia - gewone walnoot of okkernoot). Doe de zieke bladeren niet op uw eigen composthoop, maar voer ze af naar het containerpark.

Sommige okkernotenzaailingen zijn bijzonder vatbaar voor bladschimmels en bacterieziekten. Ook op natte grond zijn er meer problemen.

Blad- en vruchtvlekkenziekten van okkernoot kan o.a. 2 oorzaken hebben:

1) Bacteriebrand - Bacterial blight:
Xanthomonas campestris pv. juglandis(Pierce) Dye
Pseudomonas (Xanthomonas) juglandis.
Op de bladeren van okkernoot/ walnoot komen kleine bruine vlekjes, bij sterke aantasting bladval.
Op de bolsters ontstaan zwarte natte rottige vlekken. Bij vroege zomerinfectie dringen de bacteriën door de schaal zodat de noot rot en verslijmt (= natrot).

2) Brandvlekkerigheid/ Bladvlekkenziekte of Antharacnose bij Juglans
Gnomonia leptostyla (con. v. Marssonia juglandis).
Zowel op de bladbovenzijde als op de onderzijde vrij grote, soms zwarte hoekige vlekken. Ziek notenblad vergeelt en valt vroegtijdig af.
Op de scheuten en bolsters ietwat ingezonken scherpbegrensde bruine vlekken. De noot zelf kan ook soms bruin worden en verdrogen (= droogrot).

Preventie:
Ruim na het vallen van de bladeren (en de zieke vruchten) alles goed op en vernietig ze of voer ze af naar het containerpark.

Bestrijding van bacterieziekte en bladvlekkenziekte:
Behandel vanaf het vroege voorjaar de nog opgevouwen bladeren met een product op basis van koper. Regen spoelt dit product weg zodat na een regenperiode de behandeling best herhaald wordt.
Let op! Schapen verdragen geen koper. Gebruik geen koperbevattende middelen op een schapenweide!
Plantenversterkende middelen versterken het blad, zodat de meeste schimmels en bacteriën geen vat meer krijgen. Plantversterkende middelen zijn o.a. heermoesgier, Vital, vacciplant en "Top plant-BSI" .

Meer lezen over blad en vruchtvlekkenziekte bij walnoten (okkernoten).
De walnootgalmijt kan soms bladmisvormingen (bobbels) veroorzaken. De gevolgen hiervan zijn erg beperkt.
Meer lezen over de walnotengalmijt of viltmijt.
Op andere plantensoorten kunnen er enigszins gelijkende bladschimmels voorkomen.
Meer lezen over plantenziekten en plagen op fruit-, groente- en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten