Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 17 mei 2011

Aangetaste pruimen uitdunnen.


Bij sommige pruimenbomen zijn er veel vruchten aangetast door een witte kleine made, de larve van de pruimenzaagwesp. (Zie blog van 7 mei)

De eieren werden tijdens de bloei in het vruchtbeginsel gelegd en hierbij blijft een kleine bruine stip zichtbaar. Enkele weken later merk je een aantal vruchtjes met zwarte vlekken of vruchten die volledig zwart zijn geworden.
Korte tijd later trekt de larve naar boven, net onder de schil. De larve gaat over naar andere vruchten en maakt een boorgang naar de pit. Er kunnen hierbij wel 5 vruchten aangetast worden voor de bastaardrups overgaat naar het volwassen stadium.
De bastaardrupsen hebben een witte kleur en hun kop is bruin. In volwassen stadium zijn ze ca 1 cm lang. Er zijn twee generaties per jaar.
Van sommige bomen kunnen al de aanwezige vruchten vernietigd worden als je geen maatregelen neemt!
Verzamel in een emmer al de aangetaste vruchtjes en vernietig deze bastaardrupsen door ze enkele dagen in water te zetten.

Door de aangetaste vruchtjes tijdig te verwijderen voorkom je dat ze nog meerdere andere vruchten gaan beschadigen.
Meer lezen over vruchtdunnen, ziekten en plagen bij pruimenbomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten