Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

donderdag 20 augustus 2009

Druiven: Lamsteligheid en verdroogde bessen


UITZICHT en TIJDSTIP VAN DE BESCHADIGING:
Bij lamsteligheid verkurken sommige bessensteeltjes en verdrogen sommige (druiven)bessen. De verkurking heeft een bruine kleur. Doordat de steeltjes verdrogen kan het sap niet meer doorstromen tot bij de bessen. De druiven blijven zuur van smaak.
Meestal begint dit probleem bij het begin van de rijping.
ENKELE MOGELIJKE OORZAKEN:
- Lamsteligheid komt vooral voor in kassen (serres) door een te hoge zoutconcentratie in de grond (Meestal door te veel kaliumrijke meststoffen te geven).
- Wortelsterfte of wortelbeschadiging door o.a. woelratten, woelmuizen of door de honingzwam.
- Onvoldoende humus in de grond
- Te lange okselscheuten (dieven)
PREVENTIE en BESTRIJDING:
- Probeer meer water te geven, een hogere luchtvochtigheid te houden en in de voormiddag de grond onder de druiven vochtig te maken. Giet op warme dagen de grondoppervlakte goed nat om de luchtvochtigheid te verhogen.
Meer lezen over lamsteligheid of stelenziekte bij druiventrossen.

Verwarring is mogelijk met besverbranding door de zon. Meer lezen over besverbranding op druiven.
Soms kunnen de bladeren van druiven abnormaal vroeg geel of rood verkleuren. Dat is meestal te wijten aan een tekort aan bepaalde voedingselementen.
Meer lezen over bladvergeling of bladchlorose bij druiven
.
Soms kunnen er ook andere problemen voorkomen op druiven zoals o.a. bladval en meeldauw, ...
Meer lezen over plantenziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera).

Meer lezen over plantenziekten en plagen op fruit-, groente- en sierplanten.