Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 1 maart 2010

Fruitbomen snoeien in maart


Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast.

Een onderhouds- en vormsnoei kan men in maart doen bij appelbomen, kweeperenbomen, perenbomen, appelperen, mispelbomen, trosbessen, bramen, frambozen, blauwbessen, hazelaars en zwarte vlier.
Snoeien van fruitbomen: Appelbomen (Malus domestica), kweeperenbomen/ kweeperenstruiken (Cydonia oblonga), gewone perenbomen (Pyrus communis), Appelpeer of Aziatische perenbomen (Pyrus pyrifolia) en mispelbomen (Mespilus germanica). Zowel oude als jonge fruitbomen kunnen in maart gesnoeid worden!
Houtig kleinfruit:
Ribes-soorten: jostabessen (Ribes 'Jostaberry'), kruisbessen/stekelbessen (Ribes uva-crispa), rode & witte trosbessen/Sint Jansbessen (Ribes rubrum), zwarte trosbessen (Ribes nigrum), ...
Rubus-soorten: braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en taybessen (Rubus 'Tayberry').
Vaccinium-soorten: blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) en andere Vaccinium-soorten.

Met het snoeien van steenfruitbomen (pruimen, kersen, abrikozen en perzik) kan je beter wachten tot ca 1/2 april.
Probeer nu alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.
Snoei steeds op een droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over het snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in maart.

Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid.
Zeer uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten