Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 21 september 2011

Kleinfruithaag voor natte gronden?


Op een zonnig gelegen perceel dat in de winter te nat is toch kleinfruit planten?
De meeste fruitsoorten verdragen niet goed te natte grond, zelfs niet in de winter. Toch zijn er enkele uitzonderingen die toch een goede kans op overleven hebben, nl. braambessen en herfstframbozen. Andere fruitsoorten die ook wat nattere grond verdragen zijn kweeperen en vlierbessen.
Wil je nog meer (klein)fruitsoorten planten dan kan je best de grond op een heuveltje leggen en op het hoogste punt de kleinfruitsoorten planten. Een rond gelegd plantbed van ca 2 (3) meter breedte is goed, zodat het water goed weg kan lopen van de plantenwortels.
Indien er harde (ijzer)lagen in de grond voorkomen dan kan je best met een grondboor die harde lagen doorbreken en die boorputten dan opvullen met grof zand.
Als de grond goed ontwaterd is dan kan je ook druiven, kruisbessen en trosbessen (witte, roze en rode) planten.

Tip: Zet nu reeds boompalen 3 meter van elkaar op een mooie rij. Die boompalen zijn minstens 2,50 meter lang en worden 60 cm diep in de grond geplaatst. Maak geplastificeerde draden horizontaal vast aan die palen op een onderlinge afstand van ca 50 cm. Aan die draden plant je vanaf november uw kleinfruit op een onderlinge afstand van 35 (50)cm.

Nuttige link over fruithagen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KLEINFRUIT:
Aanbevolen plantafstanden voor kleinfruit en fruitbomen.
Herfststekken van kruisbessen/stekelbessen (Ribes uva-crispa).
Bladval bij kruisbessen (Ribes uva-crispa).
Vroegtijdige bladval bij kleinfruit en fruitbomen.
Barsten van bessen en vruchten na regen.
Taybessen en braambozen oogsten in juli.
Kruisbessen/stekelbessen oogsten in juni en juli.

Zware (klei)gronden zijn meestal niet geschikt om blauwe bessen te planten, tenzij je jaarlijks veel organisch materiaal kan toevoegen (hakselhout). Zwarte trosbessen zijn minder geschikt om te planten in een haag omdat ze een jaarlijkse vervangingssnoei nodig hebben.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten