Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 24 februari 2012

Perenbomen snoeien voor dummies.

Door de strenge wintervorst begin februari zijn op vele plaatsen in Nederland de bloemknoppen van perenbomen beschadigd en is er gevaar op een misoogst. In Nederland wordt daarom het advies gegeven om dit jaar uitzonderlijk geen bloemknoppen van perenbomen weg te snoeien!

Perenbomen zijn meestal laat vruchtbaar in vergelijking met andere fruitsoorten. Afhankelijk van het perenras is er ook nog een groot verschil in vruchtbaarheid.
Laat productief, sterk groeiend en dus ook moeilijker te snoeien zijn o.a. 'Doyenné du Comice' en 'Beurré Hardy'. Als bestuiver zijn beide rassen ook minder aan te raden.
Vroeg productief en ook gemakkelijker te snoeien en te vormen zijn o.a. 'Bonne Louise d'Avranches', 'Conference', 'Concorde', 'Durondeau', 'Belle de Jumet', 'Supertrévoux' en 'Comtesse de Paris'.
Fruitbomen op de onderstam 'Kwee C' , 'Kwee Eline' en 'Kwee Adams' geven sneller vruchten. Perenbomen op de onderstam 'Kwee A' geven later hun vruchten. Zaailingonderstammen geven meestal pas na 6-10 jaar vruchten.
Lees meer over onderstammen voor fruitbomen.
Men dient de snoei aan te passen aan het perenras en aan de groeikracht.
Steilgroeiende takken bovenin de boom kunnen best eerst verwijderd worden. Concurrenten worden ook verwijderd.
Hebt u weinig ervaring met perenbomen te snoeien? Wacht dan tot maart om uw bomen te snoeien. De bloemknoppen zijn dan beter zichtbaar en eventuele snoeifouten geven minder problemen. (Bij het wegsnoeien van zware takken worden er meer bloemknoppen beschadigd).
Bij een goed gesnoeide fruitboom staat het vruchthout kort bij de gesteltakken en kan het zonlicht alle takken bereiken. Meestal streeft men een piramidale boomvorm na.
Een goed gesnoeide, luchtige fruitboom is minder vatbaar voor schimmelziekten en heeft een langere levensduur.
Meer lezen over het snoeien van perenbomen.
Niet alle perenrassen worden op dezelfde manier gesnoeid.
'Josephine de Malines' is een oud perenras dat gevoelig is voor beurtjaren. Meer lezen over de snoei van het perenras 'Josephine de Malines'
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERENBOMEN:
Bestuivers bij peren (bestuivingstabel voor perenrassen - Pyrus communis).
Bestuiving bij perenbomen is belangrijk.
Optimale plantafstand voor perenbomen.
Peren en appels optimaal bewaren.
Plukken van bewaarperen (winterperen).
Plukken van herfstperen.
Plukken van zomerperen in juli.
Wintersnoei van peren voor dummies.
Schurftinfectie (schimmelziekte) op perenbomen.
Wortelsnoei bij sterkgroeiende appel- en perenbomen.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten