Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 14 november 2012

Sleedoorn, laatrijpende steenfruitsoort (Prunus spinosa).De bessen van sleedoorn kunnen na de eerste vorst afgeplukt worden en zijn bijzonder geschikt voor verwerking.
De periode november is zeer geschikt om deze zwartblauwe vruchten te verzamelen. Ook vogels eten graag van de achtergebleven vruchtjes!
Deze plant lijkt op een pruimenboom die doornen draagt. Sleedoorn is een steenvrucht met blauwzwarte, berijpte, wrange vruchtjes.
In streken waar vossen voorkomen moet men uitkijken met laaghangende vruchten, want deze kunnen besmet zijn met eitjes van de vossenlintworm. Voor verwerking (na koken of op alcohol) en wijnbereiding is dat geen probleem.
Sleedoorn is een zeer doornige heester met zwarte takken en sneeuwwitte bloemen in maart-april die erg waardevol is voor bijen, vlinders en vogels. De bloemen openen zich voor de bladeren zichtbaar zijn.
In juli kan men de sleedoorn ook vermeerderen door middel van zomerstekken. Zie weblinks!

Sleedoorn is ook eenvoudig te vermeerderen door zaaien en door wortelopslag. Sleedoorn is ook bruikbaar als zwakgroeiende onderstam voor sterkgroeiende pruimenrassen.
Prunus spinosa (zwarte doorn, sleedoorn) is heel geschikt als vrij groeiende, ondoordringbare doornige haag, houtwal of windsingel. Ook goede bijenplant.
Sleedoorn heeft een sterke voorkeur voor kalkrijke gronden. Een overstroomde grond of een te hoge grondwaterstand in de winter of herfst wordt meestal niet verdragen!

Steenfruitbomen (en dus ook sleedoorn) wordt nu (in november) NIET meer gesnoeid.
PLANTTIPS VOOR SLEEDOORNBESSEN OF ZWARTE DOORN.
- Te planten als windhaag, in heggen, als veekering en in houtwallen.
- Sleedoorn heeft een voorkeur voor kalkrijke grond (pH 6 tot 8).
- Plant bij voorkeur op een zonnige, warme en droge standplaats. (Verdraagt ook halfschaduw).
- Een hoge grondwaterstand in de winter wordt niet verdragen.
- De grond mag voedselarm zijn.
- De plantafstand van geënte rassen is in de rij is ca 1,20 m en tussen de rijen 3 meter.
- Gebruik voor hagen wortelechte sleedoorn (= niet-geënt). Van kleine planten gebruikt u 4 tot 5 stuks per lopende meter en van grote planten gebruikt u 3 tot 4 stuks per meter.
- In een houtwal of in plantvakken kan u sleedoorn in groepen van 5 tot 8 planten te planten. Van kleine planten kan u op 3 planten per m² gebruiken. Grote planten kan u planten op 1 x 1,5m afstand.
- Let op voor woekeren, want deze plant geeft veel wortelopslag! In een gewone, kleine tuin kan u beter geen sleedoorn planten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SLEEDOORN - ZWARTE DOORN:
Beplanten van een houtwal of snoepbos.
Fruitsoorten te stekken in oktober.
Zaden laagstapelen geeft een betere kieming.
Lijst van steenfruitsoorten. Planten die nauw verwant zijn aan sleedoorn.
Plantafstanden voor fruitsoorten zijn verschillend! Overzichtslijst van fruitsoorten en aanbevolen plantafstand.
Sleedoorn, een laatrijpende steenfruitsoort.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Teeltinformatie van de sleedoorn, zwarte doorn (Prunus spinosa).
Zomerstekken van sleedoorn - Prunus spinosa.
Groente- en Fruit Encyclopedie met teeltinformatie van alle fruitsoorten. KortingsBon van 5 EURO tot 30 november 2012!

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: Prunus spinosa, sleedoorn, sloe bes, spinosa pruim, zwarte doorn, Blackthorn, sloe berry, prunellier, epine noire; prunelle, prunier épineux, Schwarzdorn; Schlehbeeren, Eschendorn, Heckendorn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten