Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 16 juni 2013

Zomersnoei bij druiven geeft grotere en zoetere bessen.


Zomersnoei is een nuttig werkje bij druiven (Vitis vinifera)
Overtollige scheuten verwijderen geeft grotere en beter gekleurde bessen!
Uit de 2 of 3 ogen/ knoppen, die men tijdens de wintersnoei behield, en eventueel uit de onderogen, ontstaan 3 - 4 druivenscheuten.
Daarvan behouden we er normaal slechts één scheut! Het enkel zetten ("op 1 zetten"), zal men zo vroeg mogelijk trachten te doen. Weliswaar kunnen we dit maar doen nadat we nagekeken hebben, welke de beste druivenscheut met de zwaarste druiventros is.
We doen het echter zo vlug mogelijk omdat in het beginstadium deze scheuten zich voeden met het zetmeel en de voedingsstoffen die in het oude hout van het jaar tevoren werden opgeslagen.

In openlucht kan dit werkje rond einde mei of begin (half) juni gebeuren. In de kas (serre) zal dit werk vroeger gebeuren.

Vlak voor de bloei van de druiven snoeien we de scheut in op 4 - 5 (7) bladeren, waardoor de voedingsstoffen beter naar de druiventros kunnen. Hierdoor krijgen we een betere afspening van de trossen.
Momenteel staan hier (15 juni 2013) de meeste druivenrassen in bloei en door de uitdunningssnoei is er een betere windbestuiving mogelijk.
De druivenscheuten bij de snoeimethode Guyot groeien nu zeer hard en worden best regelmatig aangebonden om te voorkomen dat ze met hevige wind (onweer) zouden afbreken.
Kies een zonnige dag uit om de scheuten aan te binden, dan breken er minder scheuten af!
Luchtig uitgedunde druivenscheuten drogen na regen sneller op en zijn minder vatbaar voor de valse meeldauwschimmel. Zie weblinks!
Meer lezen over de zomersnoei bij druiven.
De belangrijkste ziekten en plagen bij druiven zijn echte meeldauw, valse meeldauw, druivenbladgalmijt (pokkenziekte) en bladverkleuring.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Uitdunnen en aanbinden van jonge druivenscheuten.
Weinig of geen druiventrossen dit jaar?
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.
Zijn er aan uw druivelaars (druivenplanten) nog geen bladeren of scheuten merkbaar? Mogelijk is er schade van de wintervorst ofwel is de grond te nat en te koud. Pitloze druivenrassen kunnen meer problemen geven dan de gewone druivenrassen (met pitten). Druiven houden niet van een natte grond!
Druiven houden niet van te natte grond!

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: druiven zomersnoei, zomersnoei druiven, zomersnoei Vitis, zomersnoei Vitis vinifera, aanbinden druivenscheuten, druiven Guyot snoei

Geen opmerkingen:

Een reactie posten