Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 2 juli 2013

Fruitplanten te stekken in juli.


Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door zomerstekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in uw "Fruit ABC-Stekkalender". De meeste soorten houtig kleinfruit en druiven kunnen vermeerderd worden door stekken.
Scheutstekken of zomerstekken worden tijdens de groeiperiode afgenomen en meestal in speciale stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur.
Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen.

TE STEKKEN IN JULI.

kiwibessen, aardbeiboom, appelbes, sierkwee (Japanse kwee), kweepeer (Cydonia), boomtomaat, dadelpruim (Diospyros v.), vijgen, aardbeien, Japanse rozijnenboom, moerbei, passiebloem, braambes, Japanse wijnbes, taybes, blauwe bes en druiven.

Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.

VLIER STEKKEN.
De bloemen van vlierstruiken kan u verwerken in diverse recepten. Het kan interessant zijn van zelf ook een vlierstruik te hebben in uw tuin en u kunt die nu vermeerderen!
Van zwarte vlier kan u nu zomerstekken nemen van ca 6 cm lengte.
Ongeveer 1/2 van de stek (onderaan) ontbladeren en de stekken in lichtvochtige stekgrond plaatsen.
Scheutstekken van vlier.


TOMATEN STEKKEN.
Overtollige okselscheuten (= "dieven") kan u gebruiken om te stekken, waardoor u het oogstseizoen kan verlengen. Tomatenplanten vermeerderen door stekken.


Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Sommige planten wortelen moeilijk en vragen veel aandacht.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken van houtachtige planten d.m.v. winterstek of houtstek.

UITLOPERS VAN AARDBEIPLANTEN STEKKEN.
Uitlopers die kleine wortelpuntjes vertonen kunt u afknippen en in stekgrond verder laten bewortelen.
Laat ca 4 cm uitloper aan de stek en steek dat stukje uitloper in de grond zodat de wortelpuntjes net onder de grond zitten.
Als stekgrond kan u best zaai- of stekgrond gebruiken.
Beschermen tegen uitdroging, wateroverlast en felle zon.
Nadat de uitlopers goed geworteld zijn kan u ze verpotten in een potten gevuld met voedselrijke potgrond. (ca 10 dagen na het stekken)
Een alternatief voor uitlopers te stekken is dat u elke uitloper op een potje gevuld met stekgrond legt. Leg een steentje op de uitloper zodat er goed contact is met de grond. (Zie foto)

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten door zaaien, stekken, afleggen en enten.
Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".

Bijna dagelijks wordt er hier een berichtje over fruit of tomaten gepost. Volg nu deze bijzondere FruitABC-blog mee op.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Labels: fruit stekkalender, fruitstekkalender, stekken in juli, stekken vermeerderen, fruitplanten stekken, tomaten stekken, aardbeien stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten