Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 21 juli 2014

Moerbeivruchten beschermen tegen vogelvraat! (Morus nigra).

Momenteel zijn hier in Oost-Vlaanderen de eerste vruchten van de moerbei rijp. Hoog tijd dus om aan een vogelbescherming te denken...

Foto 1: Een moerbeiboom kan zeer oud worden. Volwassen bomen worden 6 tot 10 (15) meter hoog. In Indonesië eet men de moerbeibladeren als groente. De bladeren zijn hypoglykemiërend (verlagen het glucosegehalte).
Foto 2: Toekomstige moerbeivrucht op 1 juni


Foto 3: de vruchten van de moerbeiboom rijpen meestal zeer ongelijk. Bij volledige rijpheid zijn ze zwart en gelijken dan enigszins op braambessen. De bessen zijn zeer aromatisch van smaak.

KENMERKEN VAN DE VRUCHTEN/BESSEN.
Moerbeivruchten lijken goed op zwarte braambessen en op frambozen of taybessen. Ze bestaan uit kleine, aparte besjes die op een centrale kegel zitten.
De kleur bij rijpheid is donkerrood tot bijna zwart.
De Morus nigra heeft een steeltje dat zo kort is dat het lijkt alsof er geen is omdat het kleine dingetje helemaal in de vrucht is ingebed.
Bij onrijpheid (rood) is de vrucht nog zuurder dan een citroen, bij rijpheid (zwart) heeft de vrucht een zeer geconcentreerde zoetzure smaak en is ze extreem sappig.
De smaak van een rijpe moerbei is opvallend zuurzoet en aromatisch. Het is werkelijk een vrucht met een fijne smaak.
De vruchten zijn zeer zacht zodat ze bij de minste aanraking hun sap verliezen en op vingers en kleren rode vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.
Bij het rijpen kunnen vogels schade toebrengen aan de rijpe moerbeivruchten. Vanaf de bessen iets rood worden moeten ze een bescherming krijgen tegen de vogels.
Belangrijke inhoudstoffen zijn looistoffen, vitamines (A, B1, B2 en C), suiker en citroenzuur (bij onrijpe vruchten)
De vruchten zijn rustgevend, pijnstillend, dorstlessend & verfrissend, vochtafdrijvend en zijn
zacht laxerend.

Afhankelijk van het ras en de grondsoort rijpen ze meestal tussen half juli en half augustus. Meestal duurt het 5 tot 8 jaar voor je vruchten bekomt.

GEBRUIK VAN DE VRUCHTEN.
De vruchten moeten volledig rijp zijn om zo te eten.
Voor de verwerking in jam/confituur moeten ze niet volledig rijp te zijn. Moerbeivruchten laten zich goed mengen met andere vruchten zoals zwarte bessen, aardbeien, appelen en peren.
De vrucht kan door gisting verwerkt worden tot wijn. Moerbeiwijn is een oude lekkernij van het platteland.
Ook zeer geschikt voor vers vruchtensap.

Moerbeivruchten zijn zeer kwetsbaar en kunnen bijna niet bewaard worden. Vandaar dat je ze nauwelijks of niet in de winkels kan vinden.
Voor fruittelers met thuisverkoop van fruit kan het aanbieden van verse en verwerkte vruchten interessant zijn.
In Afghanistan droogt men de bessen en gebruiken ze later in gebak als rozijnen

MOGELIJKE PROBLEMEN.
Soms kan er vroegtijdige vruchtval voorkomen (o.a. in juni 2013). De vermoedelijke oorzaken van vroegtijdige vruchtval zijn de langdurige wintervorst en lentenachtvorst (eind mei 2013 waren het nog zeer frisse nachten)
Na een strenge wintervorst kunnen in de zomer nog steeds bladeren verwelken. (Door de zachte winter is dit geen probleem in 2014)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZWARTE MOERBEI.
Meer lezen over moerbeibomen - zwarte moerbei (Morus nigra).
Ziekten en plagen op de zwarte moerbei (Morus nigra).
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)
Speciale (grootvruchtige) rassen van de moerbei zijn o.a. te bekomen bij http://demoerbeiboom.be/

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: moerbei, Morus, Morus nigra, mullberry, zwarte moerbei, zwarte moerbezie, moerbezie, moerbei plukken, mulberry, plukken moerbei

Geen opmerkingen:

Een reactie posten