Door de regen van voorbije weken zijn er bij sommige druiventrossen bessen gebarsten of beschimmeld.
Op een droge dag kan u met een kleine schaar alle beschadigingen wegnemen!
Oorworm in zakje bij 'Muscat Bleu' en 'Nelly'
'Esther' (syn. 'Koninklijke Esther').
'Nelly'
'Philipp'. Verwijder met een schaartje de onrijpe (groene bessen).
Druiven die nog niet geoogst zijn, moeten regelmatig gecontroleerd worden op beschadigingen en ziekten.
Door te veel regen kunnen de (rijpe) bessen barsten en later schimmelen. Beschimmelde bessen kunnen andere bessen infecteren zodat de volledige tros verloren is. Bij loshangende trossen is er minder gevaar om een volledige tros te verliezen.
Oorwormen kunnen een stukje schil afvreten, waarna de bessen ook rotten.
Beschadigingen aangebracht door wespen en vogels gaan later ook over tot vruchtrot (o.a. Botrytis)
Sommige schimmels zoals echte meeldauw en valse meeldauw kunnen ook de bessen aantasten en doen beschimmelen.
Ook trossen die in beschermende troszakjes/gaaszakjes zitten kan u best wekelijks controleren op beschadigingen door oorwormen, barsten en schimmels. Schud de zakjes ook eens leeg zodat de aanwezige losse bessen en oorwormen verwijderd worden.
Bij trossen waar de bessen dicht op elkaar zitten kan schimmelaantasting van enkele bessen een volledige tros vernietigen. Zeer dicht op elkaar zittende bessen bij o.a. 'Boskoops Glory', 'Eugeen', 'Franziska' en 'Hecker'.
Losse trossen of bessen die los van elkaar hangen zijn minder vatbaar voor schimmeluitbreiding. De loshangende bessen kunnen wel schimmelen, maar er worden meestal geen andere bessen geïnfecteerd.
Losse trossen hebben o.a. de druivenrassen 'Birstaler Muscat', 'Katharina', 'Lidi', 'Muscat Bleu', 'Palatina' en 'Nelly'. Bij de meeste andere druivenrassen hangen de bessen kort bij elkaar, tenzij ze tijdig gekrent (= uitgedund) werden.
Met een smalle schaar (of snoeischaar) kan u nu verwijderen:
- Gebarsten bessen
- Beschimmelde bessen
- Bessen aangevreten door oorwormen (De schil wordt plaatselijk afgevreten)
- Onrijpe (groene) bessen
- Trosdelen met bruine bessteeltjes (= lamsteligheid)
- Beschadigingen door wespen en vogels
Verzamel de slechte delen in een emmer en laat deze niet liggen onder de druivenplant!
Let op dat u met die schaar geen mooie (onbeschadigde) bessen kwetst. Rijpe bessen mogen niet te veel bewogen worden, want dan kunnen ze loskomen van de steeltjes.
Een zonnige dag en de namiddag zijn het beste moment om dit werkje te doen.
Verwijder ook enkele bladeren voor de trossen, zodat ze luchtiger hangen en sneller kunnen opdrogen. Laat boven de trossen zeker 3-6 gezonde bladeren staan, want deze zijn nodig opdat de druiven zoeter zouden worden!
Trossen waarvan de bessen goed rijp zijn kan u meteen afknippen om op te eten. Overtollige trossen die niet goed rijpen kan u gebruiken om te verwerken tot sap, wijn of jam.
Tip: Probeer eens een combinatie van druiven en kweeperen te verwerken tot jam/confituur!
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZIEKTEN EN PLAGEN OP DRUIVEN - VITIS VINIFERA.
Druiventrossen beschermen tegen vogelvraat en wespenvraat!
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Groente- en Fruit Encyclopedie met info over teelt en verzorging van tafeldruiven en wijndruiven.
Volg mee de dagelijkse berichten en tips ivm druiven, fruit en bijzondere tomaten op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: druiventrossen controleren, gebarsten druiven, rotte druivenbessen, druivenbessen rotten, druiventrossen rotte bessen, gebarsten druiven bessen, gebarsten bessen, Vitis vinifera
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Apart soort Guy, die spitse druiven. Nog nooit gezien.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Thea
Thea, dat is het druivenras 'Philipp'. In openlucht worden ze niet elk jaar rijp. Ze zijn beter geschikt voor de kas/serre.
VerwijderenKan zijn dat je mijn vraag twee keer aan krijgt, maar ik vermoed dat er iets mis gegaan is, dus nogmaals: zou u mij eventueel willen helpen? Ik vermoed dat mijn druivelaar een ziekte heeft maar kan zelf niet bepalen wat het is en weet niet waar ik terecht kan. Ik twijfel zelf tussen meeldauw, Oidium of Peronospora... ik kan eventueel foto's bezorgen.
BeantwoordenVerwijderenHet is maar dat ik snel actie moet ondernemen of ze gaan dood vrees ik (en er zit emotionele waarde aan deze druivelaars, ik kreeg ze nl. van mijn grootmoeder, die ze bewaarde voor iemand die ik gekend heb, maar inmiddels is plots is overleden). Alvast bedankt!!
Beste N.G., Ik heb je vraag maar 1 keer gekregen.
BeantwoordenVerwijderenJe kan me meer info bezorgen door een bericht te sturen naar gdekinderAThotmailDOTcom. Plaats waar nodig een @ (AT) en een . (DOT). in die opgegeven naam.