Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 8 november 2014

Plukken van mispels en mispelrecepten.

Na een lichte vorst worden de harde mispels zacht en lekker om te eten.
Door de nachtvorst vallen de mispels gemakkelijk af, zodat het nuttig kan zijn van ze vandaag te plukken!
Mispels zijn te verwerken tot jam, confituur, kroketten, puree en er is ook mispelwijn van te maken.



Mispelbomen en mispelstruiken zijn zeer gemakkelijke en decoratieve fruitbomen.
De wetenschappelijke naam is Mespilus germanica en ze behoren tot de groep pitfruit van de plantenfamilie Rosaceae (= Rozenfamilie).

BOOMKENMERKEN
Mispelbomen zijn nauw verwant aan perenbomen, kwee, lijsterbes en meidoorn.
Als onderstam wordt meestal kwee en meidoorn gebruikt, maar de voorkeur gaat naar een kweeonderstam.
Deze bijzonder decoratieve vruchtbomen (pitvruchten) verdienen ook een plaatsje in de siertuin!
De meeste mispelrassen zijn weinig vatbaar voor ziekten en plagen.
De opvallende witte bloemen verschijnen in mei en zijn weinig nachtvorstgevoelig.
Mispelbomen zijn zelfbestuivend en zijn meestal weinig vatbaar voor ziekten en plagen.
Enkel als de grond te nat is zijn er groeiproblemen.
Op sommige grondsoorten kan er in de zomer kaliumgebrek voorkomen. (Vooral op zandgrond).

PLANTTIPS.
Mispelbomen kan u planten op vochtige, matig voedselrijke grond in loofbossen, aan bosranden en in houtwallen.
Als decoratieve solitair past de mispelboom ook in een grote siertuin.
Op zandgrond en zandleemgronden kan u best bomen geënt op de onderstam kwee aanplanten. Ook bomen op meidoornonderstam zijn te gebruiken. De lekkerste vruchten bekomt u van mispelbomen op een kwee-onderstam.
Op leemgrond en kleigrond kan u best bomen geënt op perenzaailingen gebruiken.
Laat geen onderbegroeiing toe bij mispelbomen. De beste groei bekomt u op een zwart gehouden boomstrook.

OOGST.
Het verzamelen van de mispelvruchten kan eind oktober of begin november gebeuren. De vruchtgrootte is afhankelijk van het ras.
Bij voorkeur moet het al enkele nachten licht gevroren hebben, dan worden de vruchten gemakkelijker zacht (= eetrijp).
Wacht niet met plukken tot de meeste vruchten op de grond gevallen zijn. Valfruit beschimmelt gemakkelijk en die vruchten zijn niet eetbaar!
Sommige jaren is de bloei van mispelbomen vroeger (2014) en dan is de pluk in het najaar ook vroeger.
De lekkerste vruchten bekomt u van bomen geënt op kwee en/of op perenzaailingen.
Bewaar de iets onrijp geoogste mispels op een koele plaats, met de bovenzijde (kelkblaadjes) naar beneden gericht.

GEBRUIK VAN DE VRUCHTEN.
De zachte mispels zijn rijk aan mineralen, tannine (looizuur) en voedingsvezels.
De opvallende mispelvruchten zijn bijzonder geschikt voor bloemsierkunst en voor het verwerken tot jam, confituur en gelei. Zie weblinks recepten voor mispelgelei, marmelade en opleggen op alcohol. Mispelrecepten (mispeljam, confituur, marmelade) en planttips voor mispelbomen - Mespilus germanica.
Op een frisse bewaarplaats zijn de vruchten meerdere maanden te bewaren.
Vruchten die van de grond verzameld werden zijn meestal geïnfecteerd met schimmels, waardoor de vruchten niet meer geschikt zijn voor verse consumptie.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM MISPELBOMEN - MESPILUS GERMANICA:
Bijmesten met kalium op lichte (zand)gronden.
Denksport: bijzondere fruitsoorten herkennen.
Mispelbomen planten in een houtwal of snoepbos.
Mispelrecepten (mispeljam, confituur, marmelade) en planttips voor mispelbomen - Mespilus germanica.
Mispelrecepten op vtm-TV: mispelkroketten, mispelpuree, mispel met appel en speculoos (Filmpjes).

Oude of vergeten fruitsoorten planten in de tuin.
Pitfruitsoorten (appel, peer, mispel, kwee) in de fruittuin of moestuin planten.
Plantenziekten en plagen op pitfruitbomen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van mispelbomen (Mespilus germanica).

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Mespilus germanica, mispel, mispel recepten, mispelaar, recepten mispel, recepten mispels, confituur mispels, mispel confituur, mispel gelei, gelei mispel, jam mispels, mispel jam, mispeljam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten