Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 6 februari 2016

Kolomfruitbomen, ballerina's of minitrees passen in kleine en grote tuinen!Kolombomen (ballerina's) van appelbomen hebben een opvallende zuilvormige groei.

WAT ZIJN MINITREES EN KOLOMBOMEN?
Fruitbomen (vooral appelbomen) met een afwijkende compacte zuilvormige groei. Ze groeien bijna niet in de breedte en hebben een geremde groei in de hoogte.
Soms gebruikt men voor kolombomen van appel ook de merknamen (handelsnamen) ballerina's en minitrees.

FRUITHAGEN.
Kolom-appelbomen zijn zeer geschikt om fruithagen te maken, waaraan weinig snoeiwerk is. De maximale groeihoogte is 3-4 meter en de groeibreedte is 40 (50) cm.
Zuilvormig groeiende appelrassen (ballerina appelbomen) zijn o.a. 'Bolero', 'Charlotte', 'Flamenco', 'Green Smaragd', 'Polka' en 'Waltz'. Een zuilvormige sierappelboom is 'Maypole'.
Volgens sommigen is de sierwaarde belangrijker dan de vrucht- en eetkwaliteit. Een nadeel is ook de hogere verkoopprijs van de bomen t.o.v. gewone laagstam-appelbomen.

MINITREES.
Ecologische appelrassen die een kolomvormige dwerggroei kennen (minitrees, mini-appelbomen): 'Moonlight', 'Red Lane' en 'Sunlight'. Deze kunnen op 50 tot 60 cm afstand geplant worden, zijn snel in productie en gemakkelijk te snoeien. Daarenboven zijn ze weinig of niet vatbaar voor schurft en meeldauw.
'Redlane' is een appelcultivar met een zuilvormige, zwakke groei. Bij het uitlopen is er eerst een rood blad, later wordt het een rood/groen blad. 'Red Lane' is zeer geschikt als zwakgroeiende fruithaag en als aantrekkelijke solitair.
Volgens sommige bronnen is 'Sunlight' erg vatbaar voor vruchtboomkanker. (Vruchtboomkanker is een probleem op natte gronden en nabij andere aangetaste bomen)

FRUITESIA VRUCHTBOMEN.
In België wordt er via een bepaalde winkelketen ook compacte kolomvormig groeiende appelbomen verkocht.
FruitEsia is een merk waaronder 4 verschillende ecologische appelrassen verkocht worden.
Zuilappelbomen of kolomappelbomen Compact groeiende rassen van verschillende merken zoals de serie van BALLERINA ®, CAMPANILO®, MINITREE®, STARLINE® en van CATS®
Er wordt aangeraden 10 bomen te planten op 3 meter afstand (= 3 stuks per meter).

GEBRUIK.
- Langs een muur.
- Als tuinafscheiding.
- Langs de oprit van een huis.
- In een grote pot of kuip op het terras of balkon.
- Langs een grasplein.

PLANTTIPS.
Bij voorkeur planten op een zonnige, matig vochtige standplaats, maar halfschaduw wordt ook verdragen.
Plant bomen in een fruithaag niet te diep, dit geeft minder groei en bevorderd vruchtbaarheid. Plant op dezelfde diepte als de bomen stonden en de entplaats moet boven de grond blijven!
Sommigen geven de voorkeur om te planten op zgn "ruggen" die 20 cm hoger liggen. De "rug" wordt na het planten afgedekt met champost.

Om de vruchtbaarheid te bevorderen kan u de eerstvolgende zomer (na het planten) de zijtakken horizontaal uitbinden/uitbuigen.
Kruisbestuiving is belangrijk. Plant minimaal twee verschillende gelijkbloeiende appelrassen bij elkaar en u bent verzekerd van vruchten.
Dwergvormige appelbomen of minitrees zijn ook bruikbaar om in grote potten of kuipen op een terras of balkon te plaatsen.
De wortelkluit van bomen in potten en kuipen moet bij strenge vorst beschermd worden.

SNOEITIPS.
Snoeien kan u einde april of begin mei doen. Te lang of vertakt vruchthout wordt teruggesnoeid tot op een kort zijtakje dichter bij de middenas.
Onbruikbaar (lang) vruchthout wordt niet korter dan op 10 cm teruggesnoeid.
De vertakte zijtakjes aan de stam of middentak (= vruchthout) zal u enkel zetten door ze in mei, juni of juli "uit te pluizen".

DIVERSE FRUITSOORTEN BIJ DE KOLOMFRUITBOMEN (saulenobst, obstbäume, säulenapfel, säulenbirne, säulenkirschen, saulen pflaumen) (Z= zelfbestuivend)
1) Zuilappelbomen of kolomappelbomen Compact groeiende rassen van verschillende merken zoals de serie van BALLERINA ®, CAMPANILO®, MINITREE®, STARLINE® en van CATS®
2) Kolomabrikoos 'Goldrich' (Z)
3) Kolomperen ‘Condo’, ‘Decora’, ‘Saphira’ en 'Pirini Myway'
4) Kolomperzik (Z) ‘Aida’, ‘Little Pinocchio’, ‘Rubino’, ‘Gracia’
5) Kolompruimenbomen (Z): Anita, Imperial
6) Kolomkersen 'Stella Compact' (Z), Sylvia (Z), Viktoria (Z)
7) Kolomkrieken (kolom zure-kersenbomen) 'Boas' (Z) en 'Jachim' (Z)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KOLOMBOMEN, BALLERINA'S EN MINITREES.
Aanbevolen plantafstanden voor fruitsoorten.
Mini-appelbomen (minitrees) en ballerina appelbomen.
'Redlane', een roodvlezige appel met kolomvormige groei en andere roodvlezige appelrassen.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: kolomboom, minitree, kolombomen, minitrees, appel kolomboom, appel ballerina, dwerg appelboom, fruithaag, appel fruithaag, mini appelboom, paalappel, fruitbomen planten, mini appelboom, zuilboom, saulenobst, saulenapfel, saulenbirne, saulenkirschen, saulen pflaumen

2 opmerkingen:

  1. Leuk! Maar inderdaad duur in aankoop. Ik twijfel nog even :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een goedkoop alternatief is dat je met rode- en witte trosbessen een smalle fruithaag maakt.

      Verwijderen