Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

vrijdag 11 maart 2016

Meer zijtakken aan fruitbomen door te kerven.

WAT?
Het maken van kleine insnijdingen in stam, harttak of gesteltakken om meer twijgen ofwel meer bloemen te bekomen.

VERSCHILLENDE METHODEN VAN KERVEN en TIJDSTIP.
1) Kerven boven knoppen (Ringen)
Het beschadigen van de boomschors boven een bladknop om het uitlopen tot twijgen te bevorderen. Dit werkje doe je voor het uitlopen (begin maart) ofwel direct na de bloei (half/einde april).

2) Kerven onder twijgen.
Door juist onder knoppen of twijgen te kerven ontstaan er meer bloemknoppen.

3) Verticaal kerven van stammen.
Door met een snoeimest verticale sneden te maken in de stam gaat deze sneller verdikken. Dit type van kerven gebeurt best in mei.

KERVEN OM MEER VERTAKKINGEN TE KRIJGEN.
De toevoersnede of het bovenkerven wordt het meeste toegepast en gebeurt juist boven het oog. Je stimuleert het oog door een grotere toevoer van water met mineralen.
Onvoldoende vertakkingen bij leivormen van appel, peer, pruim of kersen? Ook toe te passen bij jonge kersenbomen.
Je kan dan begin/half maart, bij het uitlopen van de knoppen, boven de knoppen inkervingen maken. Sommige kenners doen dit kerven direct na de bloei.

Indien er vruchthout ontbreekt dan kan je NU (in maart) met een scherp mes of metaalzaagje BOVEN de slapende knoppen een kleine inkeping maken (= "kerven").
Plaatsen waar er vruchthout ontbreekt kan je ook opvullen door in april enten en oculaties te plaatsen. (= "stekelvarkensgriffel" of "steekgriffel" )

Bij jonge kersenbomen met weinig vertakkingen kan je "kerven" op de harttak om nieuw vruchthout te doen ontstaan. Maak met een scherp mes of metaalzaagje een snede boven een aantal knoppen. Doe dit op een droge lentedag, zodat de wonde snel kan genezen.
Een jaar na het inkerven boven een knop ontstaat dikwijls een nieuwe twijg. (Foto van zoete kersenboom - Prunus avium)

KERVEN OM KNOPPEN MEER BLOEMEN TE DOEN VORMEN.
Bij de remsnede of het onderkerven kerf je onder de knop. De bladknop loopt dan trager en verzwakt uit.
Je kan juist onder een knop (of onder een jonge twijgen) kerven om meer assimilaten (suikers) in de knoppen op te slaan. Deze zorgen dan voor bloemknoppen op die plaats.
Bij voorkeur uitvoeren rond eind april.

KERVEN OM DUNNE STAMMEN TE DOEN VERDIKKEN.
Je kan verticale sneden maken in de stam om deze sneller te laten verdikken.
Het kerven gebeurt best in mei.
Het kerven gebeurt met een mes bij de bladknoppen. Je doorkerft een- tot tweemaal de schors, tot op het hout. Het resultaat is steeds plaatselijk beperkt.
Bij voorkeur enkel op pitfruitsoorten (appel en peer) toepassen. Steenfruitbomen (kersen, pruimen, .. ) zijn meer vatbaar voor schimmelaantastingen.

TIJDSTIP OM TE KERVEN?
Over het ideale tijdstip bestaat er discussie. Meestal maakt men inkervingen juist voor het uitlopen, maar er zijn ook andere ervaringen (Bijv. na de bloei).

HOE KERVEN MAKEN?
Je kan tot 5 mm diep snijden. De kerven zijn 2 tot 4 mm breed.
Dit werkje kan je doen met een metaalzaagje of met een snoeimes. Je kan met een mes een rechte ofwel een halvemaan-vormige snede in de bast maken.

ANDERE TALEN.
ENGELS: cincture fruit trees, girdling, ringing, ring-barking
FRANS: incision annulaire, écorçage circulaire

NUTTIGE WEBLINKS IVM KERVEN.
Leivormen van peren snoeien.
Zoete kersen snoeien en uitbuigen.
Snoeien van zoete kersenbomen.
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: kerven, kerven fruitbomen, bovenkerven, toevoersnede, onderkerven