Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 30 augustus 2016

Druiventrossen controleren en opkuisen.

Door de regen van voorbije dagen zijn er bij sommige druiventrossen bessen gebarsten of beschimmeld.
Op een droge dag kan je met een kleine schaar alle beschadigingen wegnemen!

Oorworm in zakje bij 'Muscat Bleu' en 'Nelly'

'Esther' (syn. 'Koninklijke Esther'). Zeer barstgevoelig bij rijpheid en na regen.

'Nelly' (Nog niet volledig rijp)

Druiven die nog niet geoogst zijn, controleer je regelmatig op beschadigingen en ziekten.
Door te veel regen (of na een aantasting door echte meeldauw) kunnen de (rijpe) bessen barsten en later schimmelen. Beschimmelde bessen kunnen andere bessen infecteren zodat de volledige tros verloren is. Bij loshangende trossen is er minder gevaar om een volledige tros te verliezen.
Oorwormen kunnen een stukje schil afvreten, waarna de bessen ook rotten.
Beschadigingen aangebracht door wespen en vogels gaan later ook over tot vruchtrot (o.a. Botrytis)
Sommige schimmels zoals echte meeldauw en valse meeldauw kunnen ook de bessen aantasten en doen beschimmelen. (De schil verkurkt en bij het zwellen van de bessen ontstaan barstjes)
Ook trossen die in beschermende troszakjes/gaaszakjes zitten kan je best wekelijks controleren op beschadigingen door oorwormen, barsten en schimmels. Schud de zakjes ook eens leeg zodat de aanwezige losse bessen en oorwormen verwijderd worden.
Bij trossen waar de bessen dicht op elkaar zitten kan schimmelaantasting van enkele bessen een volledige tros vernietigen. Zeer dicht op elkaar zittende bessen bij o.a. 'Boskoops Glory', 'Eugeen', 'Franziska' en 'Hecker'.
Losse trossen of bessen die los van elkaar hangen zijn minder vatbaar voor schimmeluitbreiding. De loshangende bessen kunnen wel schimmelen, maar er worden meestal geen andere bessen geïnfecteerd.

Losse trossen hebben o.a. de druivenrassen 'Birstaler Muscat' (foto), 'Kalina', 'Lidi', 'Muscat Bleu', 'Palatina' en 'Nelly'. Bij de meeste andere druivenrassen hangen de bessen kort bij elkaar, tenzij ze tijdig gekrent (= uitgedund) werden.

Met een smalle schaar (of snoeischaar) kan je nu verwijderen:
- Gebarsten bessen
- Beschimmelde bessen
- Bessen aangevreten door oorwormen (De schil wordt plaatselijk afgevreten)
- Onrijpe (groene) bessen
- Trosdelen met bruine bessteeltjes (= lamsteligheid)
- Beschadigingen door de Suzuki fruitvlieg (Aziatische fruitvlieg), wespen en vogels

Verzamel de slechte delen in een emmer (met deksel) en laat deze niet liggen onder de druivenplant! Bessen aangetast door de Aziatische fruitvlieg kan je in een gesloten emmer (met deksel) verzamelen en daarna in de zon plaatsen.
Let op dat je met die schaar geen mooie (onbeschadigde) bessen kwetst. Rijpe bessen mogen niet te veel bewogen worden, want dan kunnen ze loskomen van de steeltjes.
Een zonnige dag en de namiddag zijn het beste moment om dit werkje te doen.
Verwijder ook enkele bladeren voor de trossen, zodat ze luchtiger hangen en sneller kunnen opdrogen. Laat boven de trossen zeker 4-10 gezonde bladeren staan, want deze zijn nodig opdat de druiven zoeter zouden worden!
Trossen waarvan de bessen goed rijp zijn kan je meteen afknippen om op te eten. Overtollige trossen die niet goed rijpen kan je gebruiken om te verwerken tot sap, wijn of jam.

Tip: Probeer eens een combinatie van druiven en kweeperen te verwerken tot jam/confituur!

NOTA
In 2016 is er bij sommige druivenrassen geen of slechts een kleine oogst en dit is een gevolg van het langdurige regenweer tijdens de bloei in juni. Rassen die hier toch een goede oogst geven zijn Boskoops Glory, Eugeen, Franziska, Kalina en Muscat Bleu. (In 2016 is er weinig of niets te oogsten bij Birstaler Muscat, Esther, Evita, Hecker, Katharina, Nelly en Sophie)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZIEKTEN EN PLAGEN OP DRUIVEN - VITIS VINIFERA.
Druiventrossen beschermen tegen vogelvraat en wespenvraat!
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Groente- en Fruit Encyclopedie met info over teelt en verzorging van tafeldruiven en wijndruiven.

Volg mee de dagelijkse berichten en tips ivm druiven, fruit en bijzondere tomaten op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: druiventrossen controleren, gebarsten druiven, rotte druivenbessen, druivenbessen rotten, druiventrossen rotte bessen, gebarsten druiven bessen, gebarsten bessen, Vitis vinifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten