Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

maandag 6 augustus 2018

Wespenval om wespen te vangen. Vraatschade aan rijpend fruit voorkomen!

Tijdens een tropisch warme dag is het nuttig van enkele wespenvallen te maken die je in appelbomen, pruimenbomen en nabij druiven kan omhoog hangen.
Op dit ogenblik is er veel schade aan de pruimen, zomerappels en zomer- en herfstperen.

'Discovery', een vroege zomerappel met vraatschade van wespen.


Vraatschade van wespen aan de vroege zomerappel 'Discovery'. Als je verschillende appelrassen hebt, dan hebben wespen een voorkeur voor de zoetste zoals Discovery, Sunrise en Alkmene.


Doorgesneden plastieken fles met omgekeerde flessenhals. Opgevuld met suikerhoudende frisdrank.


Vlaanderen en Nederland worden geteisterd door een wespenplaag. Deze zwart-gele insecten zijn er deze zomer vroeg bij! Momenteel is er reeds veel schade aan rijpe pruimen, appels en peren. Binnenkort kunnen wespen ook rijpe druiven beschadigen.

Op een eenvoudige manier kan uzelf ook een val maken. Maak een val met als lokmiddel cola, gele limonade of bier met hoge gisting. De wespen zullen tot bij de vloeistof vliegen en nadien niet meer buiten geraken en verdrinken.
Eén val kan honderden wespen neutraliseren. Hang de vallen niet naast het rijpe fruit want dan trek je nog meer wespen aan.

Indien de wespen geen schade aanbrengen dan hoef je geen wespenval aan te brengen. Wespen zijn immers ook nuttig want ze eten bladluizen, vliegen en muggen.

Na enkele dagen kunnen er honderden wespen in de val zitten en komen er enkel nog vliegen op af. Je kan dan best de val leegmaken, reinigen en indien nodig opnieuw vullen met een suikerhoudende vloeistof.
Bij een gemakkelijk te onderhouden wespenval hoef je enkel de onderste schroefdop leeg te maken.
Probeer niet op eigen houtje een wespennest te verdelgen! In één nest kunnen er 20 000 tot 50 000 wespen zitten. Als wespen doorhebben dat je hun nest wil vernietigen zetten ze immers massaal de aanval in!

Werkwijze voor het zelf maken van een wespenval:
Neem een plastiekfles van cola of water en snij met een scherp mes op ca 10 cm van de schroefdop horizonaal de fles door.
Van een andere fles (zelfde type fles) snijd je opnieuw op 25 cm van de bovenzijde de fles door.
De kortste trechter duw je in de langste trechter tot de bovenranden ongeveer gelijk zitten en mooi afsluiten. Indien de randen niet goed afsluiten dan kan je ze bij elkaar vastnieten of vastkleven met wat plakband. Indien er toch een kleine opening blijft, dan kunnen de wespen langsdaar ontsnappen.
Maak een klein gaatje links en rechts waarin je een draadje kan vastmaken om de fles omhoog te hangen in de boom.
Opvullen met suikerhoudende vloeistof.
De teut (schroefdopuiteinde) mag de vloeistof niet raken.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DE PREVENTIE VAN WESPENSCHADE:
Bescherming van druiventrossen met troszakjes.
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Plantenziekten en plagen op fruitsoorten.
Pruimen aangevreten door wespen.
Meer lezen over ziekten en plagen op fruit-, groente- en sierplanten.
Wespen houden niet van bepaalde etherische oliën zoals van geurgeranium, lavendel, rozemarijn, kruidnagel en groene munt.
Lees meer over het afweren met etherische olie: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=23496
Om bijna rijpe druiventrossen te beschermen kan je ook een zgn wespennet gebruiken. Heb je maar een beperkt aantal druivelaars staan gebruik dan trosnetzakjes om elke tros te beschermen.

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: wespenval, wespen vangen, wespen vernietigen, wespen lokken, wespen pruimen, wespenval maken, wespenval zelf maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten