Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 9 december 2019

Fruitonderstammen stekken in december





Werkwijze voor het vermeerderen van onderstammen voor fruitbomen door middel van winterstekken of houtstekken.
Als de planten bevroren staan kan je beter geen stekhout verzamelen!
Onderstammen van peer, kers en pruim kan je in november - december vermeerderen met winterstekken of twijgstekken. Strenge vorst is nadelig voor een goede beworteling!
Ook sommige appelonderstammen (M9, M26, MM106) kan je nu stekken, maar de resultaten zijn wisselvallig. Meestal worden appelonderstammen vermeerderd door marcotteren (afleggen).
Bij sommige boomtelers kan je in november enkele onderstammen bestellen en het bovenste deel kan je gebruiken om te stekken.

STEKTIPS.
Gebruik stevige eenjarige twijgen om er hielstekken of gewone stekken uit te knippen. Nog aanwezige bladeren worden verwijderd.
Als stekmethode gebruik je gewone stekken (1), hielstekken (2) en krukstekken. De steklengte is 20 tot 25 cm.
Hielstekken hebben onderaan een stukje meerjarig hout. De verwonding van de moederplant is met hielstekken groter dan met gewone stekken, wat meestal niet gewenst is.
Gewone stekken kunnen onderaan een extra verwonding krijgen. (Een dun pelletje schors van 2,5 cm lang en 0,5 cm breed weg snijden)
Stekken van onderstammen bewortelen minder goed dan stekken van kleinfruit, zodat je ze beter in november of begin december kan nemen.
De houtige winterstekken worden in bussels/bundels gebonden, geëtiketteerd en tijdelijk ingelegerd op een schaduwrijke plaats in openlucht. Je kan ook enkele stekken binnnenhuis in stekgrond plaatsen. (Afbeelding plastieken fles met stekken)
Sommige kweesoorten zijn vorstgevoelig, zodat je de ingelegerde stekken best kan beschermen met afgevallen bladeren, strooisel of vliesdoek.

NAZORGEN.
In maart worden de winterstekken afzonderlijk op hun definitieve plaats uitgeplant. De winterstekken wortelen beter als ze op zwarte plastiekfolie uitgeplant worden.
Goed gewortelde stekken kan je volgend jaar in augustus oculeren met een te enten fruitsoort (peren, kersen, pruimen, ...).
Gewortelde onderstammen die nu opgepot worden, kun je in februari en maart enten.

KWEE ZAAIEN OF STEKKEN?
De pitten van kweeperen kan je eerst laagstapelen (stratificeren) en later in het voorjaar uitzaaien.
Na 2 jaar kan je de kweepeerzaailingen gebruiken als onderstam voor laagstam perenboompjes. Een nadeel van dergelijke zaailingen is dat de latere boomgrootte en productie erg verschillend zal zijn.
Winterstekken die je nu neemt van kweeperen zijn volgend jaar reeds te oculeren met een passend perenras. (Sommige perenrassen vergroeien niet goed op kwee).
Zaailingen van kweeperen hebben vaak een beter wortelgestel, waardoor de bomen minder droogtegevoelig zijn. (= een voordeel).

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN ONDERSTAMMEN:
Fruitbomen, fruitstruiken en kleinfruit te vermeerderen door stekken.
Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina).
Stekkalender voor alle fruitsoorten.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.
Winterstekken of houtstekken maken van onderstammen..
Wortelstekken maken van kers- en pruimonderstammen.
Groente- en Fruit Encyclopedie met plant- en snoeitips voor alle fruitsoorten.
De matig sterkgroeiende peeronderstam Pyrus 'Pyrodwarf' kan je gebruiken als onderstam voor middelgrote halfstambomen. (De groeisterkte van de perenboom is iets meer dan bij Kwee A)

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: planten vermeerderen, winterstekken kwee, winterstekken onderstammen, winterstekken pruimonderstammen, onderstammen stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten