Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 22 november 2009

Steenfruit planten in de tuin.





Steenfruit is de verzamelnaam van alle vruchten waarvan het zaad in een hard omhulsel zit: de steen. Voorbeelden van steenfruit zijn pruimen en kersen.
De Prunussoorten behoren allen tot de familie Rosaceae. Ze worden tot de groep "Steenfruit" gerekend. Ze zijn zeer winterhard en geven enkele jaren na het planten reeds een eerste oogst.
Bijna alle steenfruitsoorten worden normaal geënt op zwakgroeiende onderstammen. Enkel perzikbomen worden soms ook met goed resultaat gezaaid. Zie "Perzikbomen & nectarine vermeerderen door zaaien en oculeren". Krulziekte op de bladeren van perzik- en nectarinebomen is het belangrijkste probleem. Vooral de witvlezige perzikrassen zijn minder vatbaar voor de krulziekteschimmel.
Meer lezen over het planten van steenfruit.
Behalve voor het enten of veredelen is de kennis van de plantengroep (steenfruit) ook belangrijk voor te weten ivm gevoeligheid voor schimmelziekten, snoeiperiode, ...
De meeste steenfruitsoorten zijn gevoelig voor bloesemmonilia en de loodglansschimmel.
Een overzicht van de verschillende steenfruitsoorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten