Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

zondag 11 april 2010

Leifruit van bramen en frambozen.


Bramen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en taybessen (Rubus 'Tayberry') zijn in de fruit- en siertuin te gebruiken als leivorm. Ze zijn geschikt om te leiden in kleine en grote tuinen. Het leiden van de lange takken kan nu in april nog gebeuren.
Herfstframbozen en taybessen kunnen ook in grote potten of kuipen geteeld worden. Het planten in volle grond of in potten en kuipen kan nu in april nog steedes gebeuren!
Herfstframbozen geven het eerste groeijaar reeds vruchten.
De grond mag voor bramen goed vochtig zijn, terwijl voor frambozen de grond beter wat droger is. Lentenachtvorst is door de late bloei geen probleem.
De snoei is eenvoudig uit te voeren bij deze zachtfruitsoorten en vraagt weinig kennis of ervaring.
Braambessenstruiken en frambozen zijn leiplanten en kunnen best mooi geleid worden langs horizontaal gespannen draden. Jaarlijks worden de oudste takken weggesnoeid en vervangen door stevige, jonge twijgen.
Het geslacht Rubus behoort tot de Rosaceae (Rozenfamilie) en onderfamilie roosachtigen. Er zijn ook diverse kruisingen (hybriden) van bramen en frambozen: taybessen en braambozen.
Meer lezen over de Rubus-soorten van braambessen, frambozen, braambozen, Japanse wijnbes en taybessen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.