Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
zaterdag 1 mei 2010
Fruitsoorten stekken in mei.
Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender". Houtig kleinfruit en druiven kunnen eenvoudig vermeerderd worden door stekken.
Stekken van vijgen en druiven worden meestal in speciale stekgrond gestoken bij een optimale temperatuur. (Meestal minimum 15°C.) Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen.
Om de stekken te snijden gebruikt u steeds u een scherp mes of een scherpe snoeischaar.
Winterstekken of houtstekken worden in de rustperiode, zonder bladeren genomen.
Te stekken in mei: krentenboompje (Amelanchier), aardbeiboom (Arbutus), Japanse sierkwee (Chaenomeles), gele kornoelje (Cornus mas), vijgen (Ficus carica), tomaten, appelonderstammen (Malus) en druiven (Vitis vinifera).
Sommige fruitsoorten kan u best onder glas (kas) stekken, maar de meeste soorten kunnen ook als winterstek in openlucht ingekuild worden.
Buiten ingekuilde/ ingelegerde stekken worden in mei afzonderlijk uitgeplant in volle grond. Gewortelde stekken die in een kas/serre stonden om te wortelen mogen pas rond half mei buiten gezet worden.
Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.
Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Sommige planten wortelen moeilijk en vragen veel aandacht.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken van houtachtige planten d.m.v. winterstek of houtstek.
Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten door zaaien, stekken, afleggen en enten.
Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Bijna dagelijks wordt er hier een berichtje over fruit of tomaten gepost. Volg nu deze bijzondere FruitABC-blog mee op.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten