Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

maandag 7 juni 2010

Gevaar voor tomatenplaag!


Tomaten en aardappelen zijn erg vatbaar voor de gevreesde tomatenplaag/ aardappelplaag (Phytophtora infestans). Vochtig en warm weer is ideaal voor een uitbreiding van deze schimmelziekte.

Tips om uitbreiding te voorkomen:
- Plant op een ruime afstand van elkaar
- Goede (droge) groeiomstandigheden voorkomen veel problemen. Probeer een regenbescherming te voorzien.
- Giet zoveel mogelijk 's morgens en probeer nooit op de bladeren te gieten
- Verwijder bladeren die de grond raken of die het water geven bemoeilijken
- Zorg voor een luchtig gewas dat snel kan opdrogen: dieven tijdig verwijderen, bladsnoei, ...
- Geef niet teveel stikstofmeststoffen want dan worden de planten meer vatbaar voor schimmels. Kaliummeststof zorgt voor kloeke, gezondere planten.
- Werk nooit in een nat gewas, want dan worden ze gemakkelijk geïnfecteerd.
- Verwijder zo snel mogelijk verdacht uitziende bladeren of planten. Ontsmet nadien uw handen en mes.
- Gooi geen zieke plantendelen op de compost
- Zorg voor een goede vruchtafwisseling (1 keer tomaten om de 4 jaar).
- Plant geen tomaten nabij plaaggevoelige aardappels
- Iets minder plaaggevoelig zijn de rassen 'De Berao', 'Fantasio', 'Ferline', 'Juliet', 'Legend', 'Tigrella', 'Sweetie', 'Pipo', 'Peron' en ...
- Tomaten in openlucht die geen regenbescherming hebben kan je best om de 7-10 dagen preventief behandelen met een schimmelwerend product.

Meer lezen over bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten).
Meer informatie over de tomatenteelt op groenteninfo http://www.plantaardig.com/

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.