Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

zaterdag 5 juni 2010

Zomersnoei bij druiven.


Zomersnoei is een nuttig werkje bij druiven (Vitis vinifera)
Overtollige scheuten verwijderen geeft grotere en beter gekleurde bessen!
Uit de 2 of 3 ogen/ knoppen, die men tijdens de wintersnoei behield, en eventueel uit de onderogen, lopen dan 3 - 4 druivenscheuten uit.
Daarvan behouden we er normaal slechts één scheut! Het enkel zetten ("op 1 zetten"), zal men zo vroeg mogelijk trachten te doen. Weliswaar kunnen we dit maar doen nadat we nagekeken hebben, welke de beste druivenscheut met de zwaarste druiventros is.
We doen het echter zo vlug mogelijk omdat in het beginstadium deze scheuten zich voeden met het zetmeel en de voedingsstoffen die in het oude hout van het jaar tevoren werden opgeslagen.

In openlucht kan dit werkje rond einde mei of begin juni gebeuren. In de kas (serre) zal dit werk vroeger gebeuren.

Vlak voor de bloei van de druiven snoeien we de scheut in op 4 - 5 (7) bladeren, waardoor de voedingsstoffen beter naar de druiventros kunnen. Hierdoor krijgen we een betere afspening van de trossen.

De druivenscheuten bij de snoeimethode Guyot groeien nu zeer hard en worden best regelmatig aangebonden om te voorkomen dat ze met hevige wind (onweer) zouden afbreken.
Meer lezen over de zomersnoei bij druiven.
Lees ook de andere blogberichten van mei na over druivenverzorging.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.