Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 4 juni 2011

Geen natte voeten voor tomaten in pot!


Tomaten, paprika's, kiwibessen en vele andere plantensoorten verdragen geen langdurige natte grond in hun pot.
Een opvangschaal die meerdere dagen met water gevuld blijft staan moet beslist voorkomen worden! Maak deze opvangschaal dagelijks leeg zodat de potkluit kan opdrogen.
Een te natte grond heeft als nadelen: grondverzuring, te koud, geelverkleuring van de bladeren door magnesiumgebrek, wortelschimmelontwikkeling, uitspoeling van voedingsstoffen, ...
Sommige tomatenrassen sterven af als ze langdurig nat blijven staan.

Preventie:
- Meng lava-gruis, perlite of witte vezelturf door de potgrond.
- Doe bij het inpotten of verpotten wat potscherven onderaan in de pot.
- Verwijder bij langdurige regen de onderschaal zodat het overtollige regenwater direct weg kan.
- Zet gevoelige plantensoorten in pot tijdelijk op een drogere locatie, zoals tegen een oostenmuur of onder een regenafscherming.
- Laat de potkluit regelmatig goed opdrogen en geef dan een flinke hoeveelheid water. (Om de 2 of 3 dagen water geven indien mogelijk).
- Gebruik voor tomatenplanten geen te kleine potten. De aanbevolen potgrootte is ca 8 tot 10 liter.

Bladvergeling verhelpen?
Geef een tijdje geen water, tot de groei van de jongste bladeren herneemt.
Na het hernemen van de groei kan er een vloeibare- of oplosmeststof met het water gegeven worden. Ook kan er wat kieseriet (= magnesium) opgelost worden in het gietwater of verspoten worden op de bladeren.

Bij regenachtig en warm weer worden tomaten en aardappels zeer gemakkelijk aangetast door de tomatenplaag/aardappelplaag, een gevreesde schimmelziekte. (Zie blog van 7 juni)
Tomatenplanten in openlucht kunnen na de regen best behandeld worden met een wettelijk toegelaten schimmelwerend product.
Meer lezen over fruitsoorten in pot kweken.
Ook andere planten zoals paprika, peper, druiven en herfstframbozen in pot zijn gevoelig voor te natte grond. Meestal duurt het enkele weken vooraleer de groei (en bladkleur) terug normaal is. Soms kunnen de onderste bladeren volledig geel worden en afvallen.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten