Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 2 juni 2012

Fruitsoorten stekken in juni.


Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender".
Stekken van bramen, kiwi's, vijgen en druiven worden meestal in speciale stekgrond gestoken bij een optimale temperatuur. (Meestal minimum 15°C.) Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen.
Om de stekken te snijden gebruikt u steeds u een scherp mes of een scherpe snoeischaar.

Zomerstekken worden met bladeren genomen en zijn meestal 5 tot 12 cm lang. De onderste helft van de bladeren wordt verwijderd. De stekken worden in stekgrond gestoken, aangedrukt en afgeschermd tegen uitdrogen & felle zon.
Gewortelde stekken die in een kas/serre stonden om te wortelen mogen nu ook op een bewolkte of regenachtige dag buiten gezet worden.

Te stekken in juni: aardbeien, appelbes, appelonderstammen, blauwe bes, braambes, druiven, duindoorn, gele kornoelje, kersonderstam 'Colt', kiwi, Krentenboompje, lijsterbes, moerbei, sierkwee, sleedoorn, tomaten, vijgen en vossenbes.
Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.

Winterstekken van druiven en houtig kleinfruit die enkele weken geleden in volle grond werden uitgeplant kan je best beschermen tegen de zon met witte vliesdoek. Geef gepast water indien de grond te droog is en verwijder de aanwezige bloemen of bessen zodat de groei optimaal wordt. De grond oppervlakkig schoffelen of hakken is goed tegen uitdroging.
Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Sommige planten wortelen moeilijk en vragen veel aandacht.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken van houtachtige planten.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten door zaaien, stekken, afleggen en enten.

Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Ook de okselscheuten (dieven) van tomatenplanten kan u eenvoudig stekken. Stekgrootte is hier ca 15 cm.
Tomatenplanten eenvoudig vermeerderen door middel van kopstekken.
Bijna dagelijks wordt er hier een berichtje over fruit of tomaten gepost. Volg nu deze bijzondere FruitABC-blog mee op.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Labels: plantenvermeerdering, stekkalender, planten vermeerderen, stekken in juni, fruit stekkalender, fruit stekken juni, stekken in juni, vermeerderen planten, winterstek, vermeerderen, planten stekken, kiwi stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten