Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 21 juni 2012

Zomersnoei bij druiven voor een gezondere groei.

Door het natte en koude voorjaarsweer (2012) is de groei van openluchtdruiven minder goed dan andere jaren. Het is dan ook aangewezen van een goede zomersnoei toe te passen opdat u toch rijpe druiven zou kunnen oogsten in het najaar. Indien u teveel scheuten en trossen laat staan is de kans op een goede rijping kleiner.

Zomersnoei bij druiven (Vitis vinifera) geeft dikkere bessen en grotere trossen.
In de winterperiode (december-januari) werden de dikste twijgen op 2 of 3 (4) knoppen ingesnoeid.
Uit deze knoppen lopen dan 3 - 4 druivenscheuten uit. Daarvan behouden we er normaal maar één. Dit op enkel zetten ("op 1 zetten"), zal men zo vroeg mogelijk trachten te doen. Weliswaar kunnen we dit maar doen nadat we nagekeken hebben, welke de beste druivenscheut met de zwaarste druiventros is.
We doen het echter zo vlug mogelijk omdat in het beginstadium deze scheuten zich voeden met het zetmeel en de voedingsstoffen die in het oude hout van het jaar tevoren werden opgeslagen.
Kort voor de bloei worden de jonge scheuten 4 bladeren boven de tros ingesnoeid. Eventuele zijscheuten (dieven) worden onderaan op 1 blad ingesnoeid en verderop volledig verwijderd.
Bij een slechte bladstand kan men de zijscheuten op twee bladeren insnoeien.
Probeer deze zomersnoei niet volledig op één dag te doen, maar verdeel dit werkje over twee weken. Hiermee voorkomt u dat de groei volledig stil valt.
In openlucht kan dit werkje rond einde mei of begin juni gebeuren. In de kas (serre) zal dit werk vroeger gebeuren.
Meer lezen over zomersnoei bij druiven.
Een goede (uitdunnende) zomersnoei laat de bladeren sneller opdrogen (na regen), zodat ze minder snel aangetast worden door valse meeldauw.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Druiventeelt, druivenrassen, snoei en verzorging (index Vitis vinifera - artikels).
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Okselscheuten van druiven inkorten of verwijderen (juli-augustus)?
Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Uitdunnen en aanbinden van jonge druivenscheuten.
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.
Zijn er aan uw druivelaars (druivenplanten) nog geen bladeren of scheuten merkbaar? Mogelijk is er schade van de wintervorst ofwel is de grond te nat en te koud. Pitloze druivenrassen kunnen meer problemen geven dan de gewone druivenrassen (met pitten). Druiven houden niet van een natte grond!

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Labels: druiven zomersnoei, druiven zomersnoeien, vitis vinifera, zomersnoei druif, zomersnoei druiven, zomersnoei Vitis, Vitis vinifera zomersnoei

Geen opmerkingen:

Een reactie posten