Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 14 augustus 2012

Vraatschade van de taxuskever bij aardbei en blauwe bes.


De gegroefde lapsnuitkever of taxuskever. (Otiorhynchus sulcatus). De kever wordt ook druivenhaan genoemd.


Plankje met aangevreten bladeren van blauwe bessen. Onder de houten plank kan de gegroefde lapsnuitkever (taxuskever) zich verstoppen.

KENMERKEN:
De roomkleurige (witte) larven vreten aan wortels, wortelstok en aan de stam net onder de grond. Bij ernstige aantasting sterven de planten af.
De zwarte snuitkevers vreten aan ronde happen uit de bladeren (bladrand) en aan de vruchten.
De kever is 7 tot 10 mm lang en donkergrijs van kleur met diepe, fijne groeven en kleine goudgele vlekken (haren) op zijn dekschild. Hij is uitsluitend ‘s nachts actief. Overdag verbergt hij zich vaak in de grond. De kevers kunnen niet vliegen.
Larven zijn ongeveer 9 -12 mm groot, roomkleurige/ crèmekleurig hebben een bruine kop. Ze hebben geen duidelijke poten en hebben een kromme vorm.
De eieren zijn 0,7 mm groot. Ze zijn eerst wit en verkleuren korte tijd later bruinachtig.
LEVENSWIJZE:
De gegroefde lapsnuitkever komt voor op aardbei, bosbes, druif, framboos en kruisbes. Ook op een groot aantal sierplanten kan deze kever veel schade aanbrengen: o.a. rozen, Hydrangea (hortensia), Rhododendron, Taxus, Camellia, Cyclamen, Fuchsia en Citrus-soorten. Vooral bij kuipplanten kan de larve veel schade aanbrengen.
Vanaf einde maart tot ca half mei is er veel vraatschade van de larven aan de wortels.
De volwassen (vrouwelijke) kevers ontstaan vanaf half mei tot einde augustus, waarbij er veel vraatschade aan de bladranden ontstaat.
Er worden in de grond eieren afgelegd vanaf half juli tot einde september.
In kassen kunnen verschillende generaties per jaar ontstaan en gebeurt de overwintering als larve en als kever.

PREVENTIE:
Zaai of plant struikboontjes (stamslabonen) of primula (= signaalplanten) in de omgeving van vatbare planten. Aan de bladeren is de schade snel zichtbaar.
Een hulpmiddel om de dagschuwe kever te vinden is een plank neer te leggen, waar ze onder kruipen; in de nacht komen de kevers dan te voorschijn om bladeren aan te vreten. Controleer regelmatig onder die plant en vernietig de aanwezige kevers.
Laat aardbeien niet langer dan twee jaar op hetzelfde perceel of in dezelfde pot staan.
Kuipplanten moeten zeker om de twee jaar verpot worden, waarbij de potkluit goed gecontroleerd moet worden op aanwezigheid van larven.

BESTRIJDING:
Een biologische bestrijding met parasitaire aaltjes als natuurlijke vijand zijn de taxuskever-larven gemakkelijk te bestrijden. Deze aaltjes vreten de larven van binnen op en vermeerderen zich snel om andere larven te zoeken.
De ideale tijd om deze larven te bestrijden is vanaf einde maart tot half juni en vanaf augustus tot begin oktober.
De bodemtemperatuur moet tussen 10 en 25°Celsius zijn en het moet in de periode gebeuren dat de larven aan de plantenwortels eten.
Indien de larven voorkomen in potten die binnen overwinteren, dan kan u het aaltje ook gebruiken als de grondtemperatuur minstens 10°Celcius is.
Het aangieten van aaltjes geeft mits goed toegepast een zeer goed resultaat. Bij toepasssing moet de grond vochtig zijn en 1 tot 2 weken vochtig blijven.

Een chemische bestrijding met scheikundige middelen geeft meestal onvoldoende resultaat en kan schadelijk zijn voor huisdieren en mensen.
Behalve de taxuskever kunnen er ook andere schimmels en parasieten voorkomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PLANTENZIEKTEN EN PLAGEN:
Gegroefde lapsnuitkever, druivenhaan of taxuskever kan u voorkomen!
Plantenziekten en plagen op fruitsoorten.
Plantenziekten en plagen bij blauwe bessen - Vaccinium corymbosum.
Plantenziekten en plagen op fruitbomen & bessenstruiken.
Vraatschade van taxuskever aan kuipplanten.
Fruitplanten in pot verpotten in maart.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: taxuskever, druivenhaantje, lapsnuitkever, gegroefde lapsnuitkever, Otiorhynchus sulcatus, druivenhaan, taksuskever, taxus kever, zwarte lapsnuitkever, taxuskever aaltjes, Vitis vinifera, Vaccinium corymbosum, Fragaria x ananassa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten