Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
zondag 17 april 2011
Vraatschade van de taxuskever aan kuipplanten! Verpotten is een oplossing!
Vanaf april tot half mei is er veel wortelvraat door de larven van de gegroefde lapsnuitkever. Vanaf half mei tot einde augustus is er door de volwassen kevers veel vraatschade aan de bladranden. Een vorstvrije kas (serre) is gunstig voor het overleven van vele volwassen kevers en larven. Sommige planten zijn bijzonder aantrekkelijk voor de taxuskever. Aardbeien, blauwe bessen, druiven, vijgen, kiwi's, taybessen en frambozen zijn meestal erg gegeerd door de taxuskever. Vooral planten die langer dan twee jaar in pot staan, worden gemakkelijk aangetast!
Aangevreten bladeren bij uw kuipplanten?
Controleer planten die slecht gegroeid hebben door ze even uit hun pot of kuip te halen. De roomkleurige larven zitten in de grond en vreten aan de wortels.
Scheikundige bestrijdingsmiddelen (insecticiden) geven niet altijd een goed resultaat. De biologische parasitaire aaltjes zijn zeer geschikt om op een milieuvriendelijke manier een goede bestrijding te bekomen.
Indien de larve aangetroffen wordt in de grond dan kan u best ALLE grond verwijderen, de wortels proper spoelen met water en ze in nieuwe potgrond oppotten. De aanbevolen periode om kuipplanten te verpotten (ompotten) is in maart, maar het kan nu in april ook nog gebeuren.
Doe de besmette grond niet in uw tuin of op uw composthoop, want dan worden de problemen nog groter!
Meer lezen over de gegroefde lapsnuitkever of taxuskever en de preventie ervan.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten