Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 26 april 2011

Pruimenzaagwesp doet vruchtjes afvallen.


In de meeste (normale) seizoenen is er pas schade begin mei merkbaar. Dit voorjaar (2011) is er reeds vanaf 18 april 2011 schade opgemerkt.
Veel schade van de pruimenzaagwesp? (= wormpjes in pruimenvruchtjes.). Op de vroegst bloeiende pruimenbomen was er vanaf 18 april 2011 reeds schade zichtbaar. In een normaal voorjaar is er pas schade vanaf begin mei merkbaar.
De zwarte- en gele pruimenzaagwesp (Hoplocampa flava) overwintert onder de bomen in de grond.
De eieren worden tijdens de bloei in het vruchtbeginsel gelegd en hierbij blijft een kleine bruine stip zichtbaar. Enkele weken later merk je een aantal vruchtjes met zwarte vlekken of vruchten die volledig zwart zijn geworden.
Korte tijd later trekt de larve naar boven, net onder de schil. De larve gaat over naar andere vruchten en maakt een boorgang naar de pit. Er kunnen hierbij wel 5 vruchten aangetast worden voor de bastaardrups overgaat naar het volwassen stadium.
De bastaardrupsen hebben een witte kleur en hun kop is bruin. In volwassen stadium zijn ze ca 1 cm lang. Er zijn twee generaties per jaar.
Verzamel in een emmer al de aangetaste vruchtjes en vernietig de bastaardrupsen door ze enkele dagen in water te zetten.
De schade van de pruimenzaagwesp gelijkt erg op deze van de pruimenmot. De pruimenmot komt meestal veel later, terwijl de schade van de pruimenzaagwesp in mei reeds opvalt.
Preventie:
Door witte lijmvallen (zinkwitte lijmvallen of zinkwitte kruisvallen) tijdens de bloei in de pruimenbomen hangen. De zaagwesp wordt aangetrokken door de witte kleur en kleeft dan vast. Deze lijmplaten zijn ook bruikbaar om de frambozenkever (witte wormpjes in de vruchten) weg te vangen.
Sommige rassen zijn meer vatbaar dan andere. Zo zijn 'Czar', 'Sanctus Hubertus' en de verschillende 'Altesse Simple'-types erg vatbaar. De rassen 'Opal' en 'Victoria' lijken minder aangetast te worden.
Een directe bestrijding is waarschijnlijk mogelijk door de bomen en vruchtjes te behandelen met een bacteriepreparaat (BT).
Meer lezen over ziekten en plagen bij pruimenbomen.
Meer lezen over de pruimenmot/ pruimenmade.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten