Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 27 april 2011

Schade van de pruimenmot beperken?

Door het vroegtijdige zomerweer van dit voorjaar (2011) is er nu reeds een eerste aantasting mogelijk van de pruimenmade/pruimenmot (Cydia funebrana)!

De pruimenmot kan ernstige schade toebrengen aan jonge vruchten van late pruimen, kersen, abrikozen en perziken.
In de vruchten worden boorgangen gemaakt en zitten er crémekleurige of rozerode rupsen. Vooral in warme zomers kan de schade opvallend zijn.
De pruimenmot legt kleine doorzichtige eitjes op de vruchten en de bladeren van pruimenbomen. De larve maakt een gang doorheen het vruchtvlees, waardoor de vruchten waardeloos worden. De pruimenmot heeft één tot twee generaties per jaar.

De schade van de pruimenmot (pruimenmade) lijkt erg op deze van de pruimenzaagwesp. (Zie vroegere blog) De meeste "aangestoken" vruchtjes die nu te vinden zijn werden aangetast door de pruimenzaagwesp.
Ook met kruisvallen en feromoondoppen is de schade van de pruimenmot te beperken, mits direct in te grijpen!
FEROMOONVAL PRUIMENMOT OF PRUIMENMADE:
De wormstekigheid in pruimen en abrikozen kan je bestrijden met een deltaval (of trechterval) in combinatie met de feromooncapsule Cydia funebrana.
Einde april en einde juni moet er in de val een feromoondop aangebracht worden. De pruimenmot-feromoonval kan u best einde april reeds omhoog hangen in uw pruimenboom!
Meer lezen over de pruimenmot/ pruimenmade.
De meeste "wormstekige vruchtjes" die je nu in een pruimenboom kan vinden zijn veroorzaakt door de pruimenzaagwesp. De eileg door de pruimenmade zal vermoedelijk rond deze tijd gebeuren.
Verzamel alle beschadigde vruchtjes in een emmer en laat er 20 cm water op lopen of geef de vruchtjes aan de kippen.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten