Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 6 april 2011

Druiventakken horizontaal buigen (Guyot-systeem).


In januari werd er één tak op 8 knoppen afgeknipt en een tweede tak op 2 knoppen ingesnoeid. De tak met 8 knoppen (ca 1 meter lengte) wordt nu ongeveer horizontaal uitgebogen en vastgemaakt aan de onderste horizontale steundraad. (Zie tekening 3)
Doe dit uitbuigen bij een warme dag zodat er minder gevaar is op breken! Breken de twijgen toch, dan kan je beter nog enkele weken wachten op nog warmer weer of tot er bladeren aanwezig zijn.

Bij jonge planten kan je best de onderste knoppen verwijderen (Knoppen die lager dan 50 cm staan)

Druivenrassen die gevoelig zijn voor echte meeldauw (witziekte) kunnen al behandeld worden met spuitzwavel. Beter kunnen gevoelige druivenrassen opgeruimd worden en vervangen worden door een druivenras dat tolerant is voor echte meeldauw en geen extra behandelingen nodig heeft. Er zijn meerdere witte, blauwe en rode eetdruiven verkrijgbaar voor openluchtteelt die geen of nauwelijks gewasbescherming nodig hebben. (Op foto 2: witte tafeldruif 'Evita')
Geef de voorkeur aan druivenrassen die op een onderstam geënt zijn. Ze geven een veel sterkere groei en dragen sneller trossen.
De maand april is heel geschikt om nog druiven uit te planten.

Druiven telen volgens het Guyot-systeem (enkele of dubbele Guyot) geeft grotere trossen en dikkere bessen. Ook zijn de druiventrossen gemakkelijker te beschermen met vogelnetten.
Meer lezen over druivenrassen, teelt en mogelijke ziekteproblemen.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van kiwibessen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten