Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
zaterdag 2 april 2011
Boorgaten bij steenfruitbomen door de ongelijke houtkever (Xyleborus dispar)
Boorgaatje van de ongelijke houtkever (Borkenkever).
Larve en volwassen kever van de ongelijke houtkever.
Ongelijke houtkever (Xyleborus dispar). (FR: Xylébore disparate, EN: European shot hole borer, DE: Ungleicher Holzbohrer)
De ongelijke houtkever is polyfaag en kan zowel pitfruitbomen (appel, peer, kwee) als steenfruitbomen aantasten. Bij het steenfruit worden vooral kwetspruimen, abrikozen en kersen het meest aangetast. Daarnaast worden ook tamme kastanje, platanen, Ginkgo, Gleditsia en Magnolia soms aangetast. Ook op de boomkwekerij worden de bomen soms al aangetast.
De donkerbruine tot zwarte glanzende kever behoort tot de groep van Borkenkevers. De mannelijke kever is ca 1,5 tot 2 mm, de vrouwelijke kever is 3 tot 3,5 mm lang. De kevers overwinteren in de oude gang in het hout. Bij een luchttemperatuur vanaf ca 18°C (april) zwermen de vrouwelijke kevers uit en boren zich in het hout van de meest verzwakte bomen (Soms worden ook andere bomen aangetast). In de boorgangen worden de eitjes afgezet. De larven leven van mycelium van de Ambrosia-schimmel die zich in de boorgangen ontwikkelt. Ze zijn ca 3 mm lang, witachtig en pootloos. In de broedgang gaan ze later verpoppen. Vanaf september vindt men in de boorgangen de nieuwe kevergeneratie. Na de bevruchting sterven de mannelijke kevers in het hout af en de vrouwelijke kevers verlaten in het voorjaar de oude boorgang en zoeken een nieuwe broedplaats op.
Bestrijding:
Een scheikundige bestrijding van de kever is tengevolge van de levenswijze bijna niet mogelijk. Sterk aangetaste bomen zullen gemarkeerd worden en in de winter gerooid en verbrand worden. (De kever overwintert immers in de boorgangen).
Op gevoelige plaatsen is er de mogelijkheid van de kevers te vangen met alcoholvallen. (Ca 8 vallen per ha). Deze vallen worden aan de rand van de aanplanting gehangen, zodat het aantal kevers gereduceerd wordt. Hang de alcoholvallen NIET in het midden van een aangetaste aanplanting en ook niet in een aanplanting waar geen ongelijke houtkever aanwezig is. De vrouwelijke kevers worden immers van een afstand tot ca 100 m ver gelokt naar de val. Alcoholvallen zijn in de handel te bekomen en als lokstof gebruikt men ethylalcohol in een verhouding van 1 deel ethylalcohol en 1 deel water. Bij hogere temperatuur vervluchtigd de vloeistof snel, zodat 2 tot 3 maal per week de vloeistof moet aangevuld worden. De vrouwelijke kevers worden door de vloeistof aangetrokken en kleven vast aan de rode lijmplaat.
Meer lezen over de ongelijke houtkever.
Op Prunus-soorten kunnen ook nog andere ziekten en plagen voorkomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten