Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 29 april 2011

Blauwe bessen, koningin der bessen in tuin en keuken!


De blauwe bosbes (Vaccinium corymbosum) is de "Koningin der bessen" in tuin en keuken, omwille van haar bijzondere kwaliteiten:
* De struik geeft sierlijke, opvallende wit - roze bloemen tijdens de maanden april - mei.
* Tijdens de maanden juli - augustus, nodigen de opvallende donkerblauw berijpte bessen je uit tot proeven.
* In de herfst kan je niet naast de zeer opvallende vuurrode bladeren kijken.
De rijpe bessen zijn een zeer gezonde lekkernij om vers te eten. Ze zijn eveneens in talrijke gerechten te verwerken. Bij ijskreem en gebak zorgen ze voor een unieke smaak en kleur.
Ook een teelt in grote potten of kuipen is mogelijk. De blauwe bes-planten hebben een grote sierwaarde op je terras.
Een biologische en geïntegreerde teelt is zeer goed mogelijk. Voor de liefhebber kan de teelt zonder bespuitingen!
Vaccinium corymbosum (blauwe bes) en vossebessen (Vaccinium vitis-idaea), behoort tot de Ericaceae (heidekruidfamilie). Net zoals de andere Heidekruidachtigen (Rhododendron, Erica, Calluna) vragen blauwe en vossenbessen zure grond. Mits op de gepaste grond geplant te zijn, komen er weinig problemen voor bij blauwe bessen.
Bij rijpheid moeten de bessen goed beschermd worden tegen vogelvraat.
Blauwe (bos)bessen zouden verschillende geneeskundige eigenschappen hebben: tegengaan verouderingsproces, voorkomen van bepaalde kankers, werkzaam tegen bepaalde infecties op de urinewegen, verbeteren van het korte termijngeheugen en het leveren van snelle energie.

Op natte, zure tuingronden kan u zelf ook cranberry planten en oogsten. Cranberry's zijn bijzonder gezond en zouden geneeskrachtige eigenschappen hebben. Zie artikel Cranberry en gezondheid
Meer lezen over blauwe bessen, bosbessen, vossenbes en cranberry.

Bijna dagelijks wordt er hier een berichtje over fruit of tomaten gepost. Volg nu deze bijzondere FruitABC-blog mee op.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten