Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 9 januari 2013

Eenoogstek en wortelstekken nemen van druiven en bramen.


Vermeerdering d.m.v. oogstekken en wortelstekken kan men toepassen op bepaalde sierheesters en bij sommige fruitgewassen (druiven).

EENOOGSTEKKEN VAN DRUIVEN.
Op een droge dag zoals vandaag kunnen de druiven gesnoeid worden. Het snoeihout kan je gebruiken om eenoog-stekken uit te knippen.
Vul zwarte plastiekpotten met stekgrond en steek de meerdere eenoogstekken van druiven verticaal of horizontaal in die potten. Plaats de potten op een vorstvrije plaats. Een optimale beworteling bekom je door de minimumtemperatuur op 15°C te houden.
Het maken van eenoogstekken is interessant om uit weinig stekhout veel nieuwe planten te bekomen. De stekken dragen slechts één knop (oog) en zijn ca 5 cm lang.

NAZORGEN BIJ DE EENOOGSTEKKEN.
Zodra er bladeren ontstaan moet u de stekken beschermen tegen uitdrogen met vliesdoek of plastiek.
De wortels ontstaan meestal na de bladeren.
Afzonderlijk oppotten zodra er voldoende wortels aanwezig zijn.
Indien je veel stekhout hebt dan kan je ook gewone winterstekken/houtstekken nemen en die in potten steken. Gewone winterstekken zijn ca 20 cm lang. In een volgende blog lees je hier meer van...

WORTELSTEKKEN VAN BRAMEN, FRAMBOZEN EN TAYBESSEN.
Bij planten met ogen (knoppen) op hun wortels kan men wortelstekken nemen. Wortelstekken kan in de herfst en in het voorjaar toegepast worden. De wortelstukken worden in potten gevuld met een luchtige stekgrond gestoken en vorstvrij gehouden. Wortelstekken kan men toepassen bij bramen, frambozen, Japanse sierkwee en pruimonderstammen.
Sierheesters waarvan je ook wortelstekken kan nemen zijn fluweelboom (Rhus) en Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica).

Meer lezen over planten vermeerderen door middel van eenoogstekken en wortelstekken.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN EN BRAMEN:
Druiven voor de kas of serre.
Druiven in serre of kas NU snoeien.
Bramen vermeerderen door topafleggen.
Bramen vermeerderen door middel van zomerstekken.
Eenoogstekken en wortelstekken nemen van druiven en bramen.
Het snoeien en leiden van bramen.
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige teeltinformatie van bramen en druiven.
Snoeihout van druiven kan je ook busselen (bundelen), etiketteren en inkuilen om later stekken van te nemen.
Druivenplanten kunnen ook geënt worden op een onderstam. Geënte druiven groeien sterker, dragen meer trossen én zijn bestand tegen wortelluizen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: eenoogstekken, een oogstek, oogstekken, wortelstekken, wortelstek, eenoogstek druiven, wortelstekken frambozen, stekken van druiven, druiven stekken, druiven vermeerderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten