Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 13 januari 2013

Kweewortels (peeronderstam) beschermen tegen de vorst!


KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Geef vorstgevoelige (kwee) onderstammen nu een bescherming tegen de strenge vorst!
De meeste laagstammen, struiken, snoeren en leivormen van peren, kweeperen en mispelbomen worden op de vorstgevoelige kwee geënt. Ook de wortels van de kweeperenboom kan u NU een vorstbescherming geven!
Ingekuilde kwee-onderstammen moet u ook beschermen tegen de wintervorst.

SOORTEN PEERONDERSTAMMEN.
Voor halfstam- en hoogstamperenbomen worden perenzaailingen gebruikt en deze zijn meestal ongevoelig voor de wintervorst.
Voor tamelijk sterk groeiende laagstamperenbomen (Pyrus communis) wordt meestal de onderstam kwee (Cydonia oblonga 'Kwee A') gebruikt.
Voor zwakgroeiende laagstambomen gebruikt men de kweeonderstammen 'Kwee C', 'Kwee Adams' en 'Kwee Eline'. Volgens sommige bronnen zouden vooral perenbomen geënt op de onderstam 'Kwee C' vorstgevoelig zijn! De onderstam 'Kwee C' geeft de zwakste groei en de kleinste perenbomen.

BESCHERMMATERIAAL VOOR KWEE.
- Meestal zit na het planten van een laagstam perenboom de entplaats op 10 (20) cm boven de grond. Breng de bescherming aan tot net boven de entplaats.
Dek de boomspiegel (= strook grond rond de stam) af met gras, bladeren, champost of hakselhout. Hebt u geen passend beschermend materiaal ter beschikking? Dan kan u ook karton en groeidoek (vliesdoek) rond de stam aanbrengen.
Deze beschermende mulchlaag geeft een goede bescherming tegen de winterkoude die voorspeld wordt!
- In het voorjaar (april-mei) moet u de bescherming aan de stam wegnemen, om te voorkomen dat er wortels boven de entplaats worden gemaakt.
- Ingekuilde kweeonderstammen (en winterstekken) kunt u beschermen door er 10 cm bladeren of champost rond te leggen.
- Ingekuilde kweeonderstammen kunt u ook binnenbrengen in een koele (vorstvrije) ruimte om ze de volgende dagen te enten. Voorkom uitdroging van kweewortels en kweestammetjes door ze in een emmer gevuld met vochtige potgrond te plaatsen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM VORSTBESCHERMING:
Fruitbomen beschermen tegen wildvraat in een vorstperiode.
Kweewortels beschermen tegen vorst en uitdroging.
Vorstbescherming bij warmteminnende planten.
Vorstscheuren voorkomen bij fruitbomen.
Vijgen, minitrees en terrasplanten beschermen tegen wintervorst!
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige verzorgingsinformatie voor perenbomen.
Behalve kwee moet u ook vijgenplanten een bescherming geven tegen de winterkoude. Sommige nieuwe zwakgroeiende pruim-, perzik en kersonderstammen zijn ook vorstgevoelig en dient u net zoals kwee te beschermen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: vorstbescherming peren, vorstbescherming kwee, vorstbeschutting, vorstschade perenboom, bevriezen peeronderstam, bevriezen kwee, Cydonia oblonga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten