Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 18 april 2013

Schade van de pruimenmot beperken met feromonen?

Bij de vroegst bloeiende pruimenrassen is er nu reeds een eerste aantasting mogelijk van de pruimenmade/pruimenmot (Cydia funebrana)!

De pruimenmot (Cydia funebrana) kan ernstige schade toebrengen aan jonge vruchten van late pruimen, kersen, abrikozen en perziken.
In de vruchten worden boorgangen gemaakt en zitten er crémekleurige of rozerode rupsen. Vooral in warme zomers kan de schade opvallend zijn.
De pruimenmot legt kleine doorzichtige eitjes op de vruchten en de bladeren van pruimenbomen. De larve maakt een gang doorheen het vruchtvlees, waardoor de vruchten waardeloos worden. De pruimenmot heeft één tot twee generaties per jaar.

De schade van de pruimenmot (pruimenmade) lijkt erg op deze van de pruimenzaagwesp. ) De meeste "aangestoken" vruchtjes die nu te vinden zijn werden aangetast door de pruimenzaagwesp.
Ook met kruisvallen en feromoondoppen is de schade van de pruimenmot te beperken, mits direct in te grijpen.

Preventie door middel van milieuvriendelijke pruimenmot-feromonen!
Feromonen zijn geurstoffen van de mannelijke motten. De feromoonvallen moeten op 25 april pruimenbomen omhoog gehangen worden. Voor 20m² pruimenbomen of abrikozenbomen te beschermen is meestal 1 feromoonval voldoende.
De voortplanting van de pruimenmotten wordt hierdoor verhinderd. Er is geen (of minder) eileg en dus veel minder schade van de pruimenmot (= pruimenmade).
Wat hebt u nodig? Een trechtervormige val ofwel een driehoekige (delta)lijmval met twee pruimenmot-feromoondoppen.
Bij het omhoog hangen einde april wordt de eerste feromoondop in de val gelegd. Einde juni moet deze dop vervangen worden door de tweede feromoondop. (Er zijn ook "long-life" feromooncapsules die mogelijk een volledig teeltseizoen werkzaam zijn).

Meer lezen over de pruimenmot/ pruimenmade.
De meeste "wormstekige vruchtjes" die je nu in een pruimenboom kan vinden zijn veroorzaakt door de pruimenzaagwesp. De eileg door de pruimenmade zal vermoedelijk rond 25 april gebeuren.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Ook de voortplanting van de fruitmot op appel en peer (Cydia pomonella) kan door middel van feromonen belemmerd worden zodat de schade beperkt blijft. De fruitmot-feromonen (en lijmvallen of trechtervallen) moeten begin mei omhoog gehangen worden in de appelbomen. Bestel tijdig uw fruitmot-feromonen!
NUTTIGE WEBLINKS IVM PRUIMENBOMEN (Prunus domestica):
Bacterieziekte op steenfruit (gomvorming).
Bloesem- en taksterfte (Monilia) bij kersen en pruimen.
Boorgaten bij steenfruitbomen van de ongelijke houtkever.
Hagelschotziekte op pruimen- en kersenbomen voorkomen.
Pruimenbomen snoeien & uitbuigen geeft grotere vruchten en minder vruchtrot.
Pruimenzaagwesp doet de vruchtjes afvallen!
Schade van de pruimenmot kan u nu beperken met de zgn. "seksferomonen"!
Snoeien van pruimenbomen geeft grotere en gezondere vruchten
Snoeien en uitbuigen van pruimenbomen (volledig artikel)!

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: Cydia funebrana, Grapholita funebranakan, pruimen made, pruimen mot, pruimenmade, pruimenmot, wormpjes pruimen, wormstekigheid pruimen, wormpjes pruimen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten