Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 9 januari 2014

Eetbaar fruit voor kas of serre.


Een onverwarmde kas/serre wordt meestal gebruikt om voor kas- of serredruiven, maar is ook bruikbaar om andere fruitsoorten in te leiden.

FRUITSOORTEN.
Druiven, aardbeien, passievruchten, vijgen, kiwi's, perzik, nectarine en vroege pruimen.
De eerste 3 fruitsoorten zijn op gemakkelijk op een beperkte plaats te houden. De overige leifruitsoorten worden grote struiken of bomen, zodat ze minder geschikt zijn voor een kleine kas/serre.

KASDRUIVEN.
De meeste oude druivenrassen zijn erg vatbaar voor meeldauw schimmel (witziekte).
De beste fruitsoort voor de kas of serre zijn kasdruiven. Kies een druivenras uit dat weinig of niet vatbaar is voor meeldauw!
Aanbevolen nieuwe (ziektetolerante) druivenrassen met grote trossen en tamelijk grote tot grote bessen zijn o.a. ‘Fanny’ (wit), 'Francisca' (geelwit), ‘Georg’ (blauw), ‘Katharina’ (roze) en 'Theresa' (wit tot roze).

VROEGRIJPENDE PRUIMEN.
Ook vroege pruimen zoals 'June Blood' en 'Opal' zijn geschikt voor kasteelt. Vorstbescherming tijdens de bloei is noodzakelijk.

VIJGEN.
Als de kas voldoende hoog is kan u ook overwegen om vijgen te planten. Vermijd een te sterke groei, want dat is nadelig voor de vruchtenproductie.
Kies voor een vijgenras dat in ons klimaat twee oogsten per jaar kan geven.

PASSIEFLORA - PASSIEVRUCHTEN.
Passieflora of passievruchten zijn bijzonder bruikbaar, maar plant dan zeker twee verschillende rassen zodat kruisbestuiving verzekerd is.

DOORDRAGENDE- EN HERFSTFRAMBOZEN.
In grote potten en emmers voorzien van een drainageopening kan u doordragende frambozen kweken in uw kas/serre.
Gebruik luchtige, voedzame potgrond die niet te lang nat blijft.
Indien u alle takken tot aan de grond wegsnoeit dan bekomt u vruchten vanaf juli tot september.
Laat u per pot twee of drie oude takken staan die u inkort tot op 50 cm, dan bekomt u ook in mei of juni reeds frambozen.
Het is aan te raden van om de twee jaar de potgrond te vervangen, zodat uw planten geen problemen krijgen met taxuskever en wortelrot.

Het eerste jaar kan u de opgepotte planten best in openlucht houden en na de oogst in de herfst snoeit u de planten volledig terug (= alles tot aan de grond wegsnoeien).
Breng vanaf januari tot maart de tweejarige planten in pot in een vorstvrije of verwarmde kas/serre.
Sterkgroeiende scheuten kan u intoppen zodat ze vertakken en lager blijven. (Hierdoor verlaat u de oogst)
Net zoals de meeste fruitsoorten is bestuiving door bijen en/of hommels noodzakelijk om frambozen te bekomen. Frambozenplanten hebben geen kruisbestuiving nodig, zodat het aanplanten van één enkel ras voldoende is.
In een verwarmde kas/serre zijn de eerste herfstframbozen in juni reeds rijp, maar de grootste oogst hebt u in augustus en de laatste vruchten plukt u dan in september.
De totale productie per plant op één teeltseizoen gaat van 0,3 tot 1,2 kg frambozen per plant. Vroeg oppotten (januari en februari) van herfstframbozen geeft een veel hogere productie dan laat oppotten (april).

OVERWINTEREN VAN KUIPPLANTEN.
Vorstgevoelige kuipplanten van Citrus, kaki/ sharon, vijgen, boomtomaat kunnen in de kas overwinteren en vanaf begin mei in openlucht geplaatst worden. De overwinteringsruimte is dan bruikbaar om bijvoorbeeld tomaten te planten.
Fruitsoorten die winter en zomer in de kas/ serre staan, zijn soms vatbaar voor vroegtijdige bladval, spintmijten, bladluizen en vraatschade van rupsen. Gewasbeschermingsproducten kunnen soms nodig zijn.

Fantaseer je al tijden over een moestuin? Dan is de Groente- en Fruit Encyclopedie een aanrader!
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige teeltinformatie van kiwi's en kiwibessen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KASFRUIT:
Druiven voor de kas of serre.
Japanse pruimen planten.
Vijgen planten.
Passiebloemen of passievruchten planten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: fruit kas, kas fruit, serre fruit, fruit serre, kasdruiven, druiven, kuipplanten overwinteren, ziektetolerante druiven, eetbaar kasfruit, fruit voor de kas, kasteelt fruit, fruit kasteelt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten