Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 28 januari 2014

Japanse pruimen: lentebloeier met lekkere vruchten!


Japanse pruimen: lentebloeier met talrijke bloemen!
Indien een koudeperiode (vorst) gevolgd wordt door een iets warmere periode van ca 10°C dan kunnen de eerste bloemen in februari reeds verschijnen.
Japanse pruimenbomen kunnen gedurende twee tot vier weken bloemen.

HERKOMST.
Japanse pruimen (Prunus salicina Lindl. en hybriden) komen van nature voor in China en Japan. Ze zijn nauw verwant aan de gewone, Europese pruimen (Prunus domestica).

GEBRUIK IN DE TUIN.
Verschillende Japanse pruimenrassen (Prunus salicina) zijn bruikbaar in onze sier- en fruittuin. Door de talrijke witte of witroze bloemen in maart-april is deze steenfruitsoort ook geschikt voor de siertuin.

BESTUIVING.
De meeste rassen hebben kruisbestuiving nodig, maar er zijn ook zelfbestuivers. Mits een goede vruchtdunning in mei-juni kunnen de vruchten mooi uitgroeien en de beste smaak geven.

VRUCHTKENMERKEN.
De vroegste Japanse pruimen zijn rijp vanaf begin juli, de laatste rassen eind september. De vruchten zijn meestal groter en steviger dan de gewone pruimen.
Er bestaat ook een ras met bloedrood vruchtensap, 'June Blood' (syn. Kaapse), dat mits een beetje zoekwerk nog wel te vinden is.
Foto Prunus salicina 'June Blood' (syn. 'Kaapse Pruim').

SNOEIEN.
Pruimenbomen kan u beter NIET snoeien in de wintermaanden. Pruimenbomen mogen (beperkt) gesnoeid worden vanaf half april tot half september.

PLANTEN.
Plant enkel als het overdag niet vriest.
De grond mag niet te nat zijn en moet goed doorlaatbaar zijn.
Kruisbestuiving is mogelijk met de Prunus cerasifera 'Nigra', een zwartbladige sierpruim.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PRUIMENBOMEN:
Japanse pruimenbomen- Prunus salicina (rassenkeuze, planten, snoei, onderhoud).
Vroege pruimen in juli plukken.
Kankerbescherming door rode en blauwe pruimen te eten .
Japanse pruimen zijn mooie lentebloeiers met lekkere vruchten.
Pruimen in soorten, smaken en kleuren: mirabellen, kwetsen, edele pruimen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Japanse pruim, Japanse pruimen, June Blood, Kaapse pruim, Prunus salicina, Japanse pruimenboom, Aziatische pruim, Chinese pruim, June Blood, Kaapse pruim, Prunus triflora, salicina pruim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten