Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 5 maart 2014

Blauwe bessen: rassenkeuze en bestuiving.
RASSENKEUZE EN BESTUIVING.
De vroegste blauwe bessenrassen ('Bluetta', 'Spartan' en 'Patriot') rijpen vanaf begin juli, de laatrijpende rassen ('Coville', Elliot) rond einde augustus of begin/midden september.
Zelfbestuiving geeft bessen bij sommige rassen, maar kruisbestuiving geeft dikkere en meer bessen. 'Brigitta Blue', 'Coville' en 'Spartan' vereisen kruisbestuiving voor een goede productie. Bij alle blauwe rassen geeft kruisbestuiving dikkere en meer bessen.
Aanbevolen zelfbestuivende rassen met een sterke (gezonde) groei voor liefhebbers zijn o.a. 'Bluecrop' en 'Elliot'.
Blauwe bessen met een (te) zwakke groei zijn 'Bluetta', 'Spartan' en 'Coville'. Voor liefhebbers zijn deze drie rassen daarom minder aan te raden.
Vaccinium corymbosum 'Sunshine Blue' is een groenblijvend en laatrijpend ras. 'Elliot' is een laatrijpend en bladverliezend ras dat heel productief kan zijn.
Blauwe bessen zijn niet gemakkelijk te vinden op rasnaam. Op het etiket zou de rasnaam of cultivarnaam zeker vermeld moeten staan.

PLANTTIPS VOOR BLAUWE BESSEN.
De maand maart is ideaal om blauwe bessenstruiken aan te planten.
Hebt u enkele maanden geleden reeds geplant? Druk dan de grond rond de plantenkluit wat aan!
In de plantput kan u onderaan een emmer grove (witveen) turf of een mengsel van 1/2 compost en 1/2 fijn (naaldbomen)hakselhout doen.
Zet er de blauwbessenstruik met de kluit in de plantput en vul aan met de grove (witveen)turf ofwel met het mengsel compost & hakselhout.
Dek na het planten de grondoppervlakte af met ca 7,5 cm hakselhout en geef regelmatig water bij droogte.
Dek elk jaar de grondoppervlakte af met een laag hakselhout.

NUTTIGE WEBLINKS VOOR BLAUWE BESSEN.
Planttips en snoeien van blauwe bessen.
Overzicht van blauwe bessenrassen.
Plantafstanden voor fruitsoorten.
Adressen waar u plantgoed van blauwbessen en/of andere fruitsoorten kan bekomen.
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Labels: blauwbes, blauwe bes, blauwe bosbes, blauwebes, bosbes, planten, snoeien Vaccinium, Vaccinium corymbosum, Bluecrop, Elliott, Eliott, Elliot, Amerikaanse trosveenbes,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten