Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 11 maart 2014

Druivenbladgalmijt of pokkenmijt voorkomen!


Levenswijze van de druivenbladgalmijt:
Door NU bij het zwellen van de knoppen te behandelen met spuitzwavel (microsulphur) kan u aantasting voorkomen!
De overwintering van de wijngaardgalmijt (Eriophyes vitis, Phyllocoptes vitis, Epitrimerus vitis) gebeurt in de knoppen van druiven (Vitis vinifera).
Met het zwellen van de knoppen beginnen ze te zuigen, waardoor er pokvorming (gezwellen) plaats vindt. Tijdens de zomer zijn er meerdere generaties.

Schadebeeld:
Vanaf de eerste blaadjes zichtbaar worden, zijn er kleine pokachtige verhogingen op de bovenzijde van de bladeren. Deze pokken kunnen rood-, geel-, groen- of bruinachtig zijn.
Op de onderzijde van de bladeren zijn er holten met een witte, viltachtige laag van wasdraden. Soms kan ook de bloeiwijze aangetast worden, waardoor er geen bloei komt. Dikwijls zijn enkel de onderste bladeren sterk aangetast en enkele afzonderlijke twijgen. Later kunnen ook de okselscheuten aangetast worden.

Preventie:
Bij een eerste zichtbare aantasting zo snel mogelijk de aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen.

Bestrijding:
Door het warme weer van de laatste weken zijn de druivenplanten ca drie weken vroeger uitgelopen dan normaal. Eventuele maatregelen moeten daarom vroeger genomen worden.
Vanaf de knopzwelling (maart-april) tot het derde blad regelmatig behandelen met spuitzwavel. Spuitzwavel (biologisch product) wordt normaal tegen echte meeldauw gebruikt, maar heeft een goede bijwerking tegen de galmijt.
Meestal geven twee tot drie behandelingen bij het zwellen van de knoppen een goed resultaat!
Meer lezen over ziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera).

Uitvoerige informatie over de snoei, rassenkeuze en verzorging van druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Adressen waar u pitloze druiven kan bekomen (kopen).
Druivenbladgalmijt of pokkenmijt voorkomen.
Planten en verzorgen van druiven (Lijst van druivenrassen).
Snoeikalender voor druiven en andere fruitsoorten.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Wintersnoei van tafel- en wijndruiven.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.
Door vanaf het uitlopen/zwellen van de knoppen regelmatig (2 tot 3x) te behandelen met spuitzwavel wordt uitbreiding van de druivenbladgalmijt voorkomen. Spuitzwavel is een natuurlijk product en is toegelaten in de biologische fruitteelt.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, plantenziekten druiven, plagen, plantenziekten en plagen, Eriophyes vitis, druiven bladgalmijt, druivenbladgalmijt, wijngaardgalmijt, wingerd galmijt, Vitis vinifera

2 opmerkingen:

  1. Hier zijn ze nog niet zo ver. Wel de Kiwi heeft dikke knoppen en een plant heeft de bladeren al bijna open.We hebben enkele jaren geleden onze grote Kiwi plant (zelfbestuiver) eruit gehaald. We kregen er alleen bloemen aan.Door de bouw van een overkapping moest hij weg. Ik heb hem wel kunnen stekken.Op aanraden van een kweker hadden we net van te voren een mannelijke plant er bij gekocht. Die hebben we na de bouw van het afdak op dezelfde plek geplant. Die mannelijke plant geeft nu wel vruchten...maar ze zijn erg klein. De gestekte zelfbestuiver heb ik er intussen langs gepoot.Daar hebben we nog geen bloemen aan gehad. Nu heb ik vorig jaar in het voorjaar in een supermarkt voor €2,- een andere zelfbestuiver gekocht. Die heb ik nu aan de andere kant van de overkapping gepoot. En nu maar wachten tot ze allemaal gaan bloeien, en of we nu wel normale vruchten zullen krijgen.
    Groetjes Thea

    Doortjes Moestuin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als de vruchten te klein worden dan kan u ze best goed uitdunnen. Een te late bloei zoals in 2013 is ook nadelig voor de vruchtgrootte, maar dat zal dit jaar hopelijk beter zijn door het zachte weer.

      Verwijderen